Wat is stock?

115_TopPage

 

Stock: een korte introductie op stockfotografie en stockfootage

Stock is een verzamelnaam voor de vorm van fotografie (en videografie) die zich richt op de verkoop van foto’s (en video’s) voor allerlei specifieke doeleinden. De afnemers van stockfoto’s zijn te vinden onder uitgeverijen van boeken en tijdschriften, reclamemakers, ontwerpers, webdesigners enzovoort, maar ook andere bedrijven en zelfs particulieren die wat foto’s voor een presentatie of hun website nodig hebben. Voor deze afnemers is stockfotografie een veel snellere en goedkopere toegang tot kwalitatief hoogwaardige foto’s dan het zelf inschakelen van een fotograaf voor een fotosessie.  En omdat het aanbod van de diverse stockbureau’s zo enorm groot is, zullen zij altijd iets van hun gading vinden.

Bij stockfotografie en stockfootage verleen je als fotograaf, al naar gelang het afgesloten contract met het stockfotobedrijf (de online beeldbank), gebruiksrecht aan de koper van de foto’s/video’s. Dit gebruiksrecht kan bij foto’s zijn voor het plaatsen van de foto in een tijdschrift of voor het vervaardigen van vele duizenden placemats met jouw foto.

Omdat de techniek van het fotograferen de laatste jaren zo’n hoge vlucht heeft genomen, kunnen nu ook amateurfotografen een aardige centje bijverdienen in de stockfotografie en stockfootage. Deze fotografen komen dan meestal terecht bij de zogenaamde micro stock sites, de kleinere broertjes van de professionele stock sites waar de beste fotografen van de wereld hun werk aanbieden (zoals Getty Images).

De vergoedingen bij de micro stock sites zijn weliswaar lager dan bij die van de pro’s, maar als je een groot portfolio hebt kunnen de verdiensten toch aanzienlijk zijn. Voor een leuk zakcentje zal je toch zeker zo’n duizend foto’s in je portfolio moeten hebben.

 

 

Uiteraard zijn er spelregels verbonden aan het lid worden van een stockbureau en het uploaden van je foto’s voor verkoop. Deze vind je op de website van elke bureau. Feit is wel dat de foto’s jouw eigendom blijven en alleen de gebruiksrechten worden verkocht. Je kunt dus ook bij zoveel mogelijk sites je foto’s uploaden en er geld mee verdienen als je wilt.

De laatste tijd neemt ook stock video een hoge vlucht, het kopen en verkopen van digitale videoclips van allerlei onderwerpen. Ook hiermee valt een aardig zakcentje te verdienen. De prijs voor een videoclip van maximaal 30 seconden, ligt veel hoger dan de prijs voor een foto. Het loont dus zeker de moeite om ook tijd te steken in het vervaardigen van stockfootage.