Videocamera

De aanschaf van een videocamera, ook wel camcorder, is vandaag de dag door het enorme aanbod geen eenvoudige opgave. Om de keuze voor uzelf eenvoudiger te maken, kunt u het best bij het vergelijken van de diverse merken en types een aantal dingen van tevoren bepalen. Het belangrijkste is natuurlijk om vast te stellen of u een beginner, een amateur of misschien zelfs al een semi-professional bent en bepalen welke camera bij een dergelijk type filmer past. En natuurlijk kunt u tegenwoordig ook met fotocamera’s (DSLR’s) zeer goede goede filmopnamen maken. Als u van zowel fotograferen als videofilmen houdt, is een dergelijke camera een uitstekende keuze. In de praktijk blijkt het filmen met een fotocamera toch wel wat anders dan met een camcorder, al is het alleen al het formaat van de camera en hoe hij in de hand ligt.

Hieronder een lijstje met de belangrijkste aspecten die u bij de aanschaf van een videocamera in overweging kunt nemen (veel van deze aspecten gelden ook voor een fotocamera):

Wat is het doel waarvoor u uw nieuwe camcorder gaat gebruiken? Gaat u alleen familiegebeurtenissen zoals vakanties, jubilea, verjaardagen en bruiloften filmen die u met familie en bekenden zult bekijken, of gaat u met uw films de wereld veroveren? Bent u van plan uw films te bewerken of werkt u volgens het principe “what I shot, is what you get”? Voor stockvideo’s is heel vaak de zogenaamde B-roll geschikt, de extra opnames die u maakt buiten de hoofdscène van uw film om en die u er laten in kunt monteren.

Gebruiksgemak: ligt de camera goed in de hand en kunt u deze gemakkelijk bedienen? Camera’s zijn tegenwoordig compact en er is zeker een camera die u prettig en handzaam vindt. Houdt er wel rekening mee dat over het algemeen geldt dat hoe professioneler de camera, hoe groter en dus zwaarder hij is. En zoals gezegd, fotocamera’s hebben over het algemeen een andere vorm en als u in het verleden al veel gefilms hebt, kan het behoorlijk wennen zijn om te filmen met een DSLR.

Beeldkwaliteit: de meeste nieuwe camera’s filmen tegenwoording in HD (high definition), hoewel er ook nog veel camera’s worde verkocht die niet in Full HD (1920 x 1080) opnemen maar in HD Ready (1280 x 720). Als u de keus hebt dan kunt u met het oog op de toekomst beter voor een Full HD camera gaan. Tot een paar jaar geleden was SD (standard definition – 768 x 576 PAL nog de standaard, maar dit zal binnenkort echt een verouderd formaat zijn). Met een HD-camera kunt u met een hoge resolutie (tot 1920 x 1080 pixels) filmen. Laat u echter niet misleiden door de ‘goedkope’ HD-modellen (van onder de 300 euro); deze kunnen weliswaar in HD opnemen, maar de camera’s ontberen vaak veel functies die u wel graag op uw camera aantreft. Als u kiest voor HD moet u zich ook realiseren dat u een krachtige computer en dito software nodig zult hebben om uw films te bewerken.

Sinds enige tijd zijn er ook videocamera’s die kunnen filmen in 4K Ultra HD, dit betekent een pixelverhouding van maar liefst 3840 x 2160. Beelden met een dergelijke camera gemaakt, komen het best tot hun recht wanner ze afgespeeld worden op een 4K-televisie.

De beeldsensor: bij videocamera’s worden twee soorten beeldsensoren toegepast CCD (charge coupled device) en CMOS (complementary metal oxide semiconductor) – deze laatste wordt met name gebruikt door Sony. Over het algemeen bieden grotere beeldchips een betere beeldkwaliteit. Veel camera’s zijn tegenwoordig uitgerust met 3 CCD’s, voor elke basiskleur (rood, groen en blauw) een. Vroeger werd dit alleen toegepast bij professionele camera’s, maar tegenwoordig is deze techniek dus ook beschikbaar in consumentencamera’s. Voordeeel hiervan is dat de kleuren echter overkomen. De CMOS-techniek van Sony hoeft tegenwoordig echter niet voor die van CCD onder te doen. De laatste jaren is deze namelijk zover ontwikkeld dat Sony’s Exmor-technologie zich wat lichtgevoeligheid en ruisonderdrukking zonder meer kan meten met de 3CCD-technologie die in de meeste videocamera’s wordt gebruikt. Meer uitleg over de kwestie CCD versus CMOS vindt u hier. Bij de meeste camera’s kunt u aanvullende instellingen doen voor de beeldkwaliteit. Alle camera’s passen een of andere compressie toe, om te voorkomen dat de opgeslagen bestanden al te groot worden. Deze compressie wordt bepaalde door de bitrate, aangeduid als Megabit/seconde (Mbps). Een hogere bitrate geeft betere kwaliteit, maar navenant grotere bestanden.

Opslagmedium: er worden tegenwoordig camera’s gemaakt met veel soorten opslagmedia. Denk goed na welk medium voor u het handigst is. Kunt u de beelden eenvoudig overzetten naar uw computer, hebt u misschien nog geheugenkaarten van een vorige camera die u graag wilt blijven gebruiken, vindt u het prettig om de kaart of tape uit het apparaat te kunnen halen, maakt een harde schijf de camera niet te zwaar? De volgende media worden toegepast (in sommige modellen worden zelfs meerdere typen, bijvoorbeeld harde schijf én geheugenkaart, gebruikt): MiniDV, Mini DVD, Flash-kaarten, geheugenkaarten en harde schijf. Camcorders met een harde schijf vallen over het algemeen in het wat duurdere segment.

Onderdelen van de camera: uw camera is opgebouwd uit diverse onderdelen en het objectief is daarvan een van de belangrijkste. De kwaliteit van de lens bepaalt in grote mate de kwaliteit van de beelden die u opneemt. Bij de grote merken als Canon, Sony, Panasonic en JVC heeft u over de kwaliteit van de lens niets te klagen. Bij uw keuze is het echter wel van belang om te letten op de zoomfactor, de lichtgevoeligheid en eventuele beeldstabilisatie. Bij het zoomen is alleen de optische zoomfactor van belang. Laat u niet misleiden door een enorme digitale zoomfactor, hier hebt u niets aan want het is een vergroting die achteraf in de camera wordt toegepast en alleen maar tot een mindere beeldkwaliteit leidt. Beeldstabilisatie is een uitkomst als u veel uit de hand en dus zonder statief filmt. Veel moderne camera’s beschikken over goede beeldstabilisatie.

Andere kenmerken van de camera die u in uw overweging moet meenemen, zijn de grootte van het LCD-scherm (een groter scherm vergt meer energie van de accu, is er ook een zoeker als u energie wilt sparen?), kan de camera ook foto’s maken (is dat voor u van belang?), kan een externe microfoon worden aangesloten, wat is de capaciteit van de accu, zijn de bedieningsfuncties (knoppen of via touch screen) prettig en is filmen onder matige lichtomstandigheden mogelijk. En als u een wat ervarener videofilmer bent, wilt u ook vast weten of de witbalans is in te stellen en of u de belichting handmatig kunt aanpassen.

Aansluitingen op de camera zijn tegenwoordig meestal van het type USB, hoewel FireWire ook nog wel voorkomt. De meeste camera’s bieden via een video- of composietuitgang ook de mogelijkheid om beelden direct op een televisie af te spelen.

Om een goede vergelijking van diverse producten te maken, kunt u het best gebruikmaken van gerenommeerde vergelijkingssites als Camcorders Reviewed of CNet.

Ook bij Kieskeurig kunt u camera’s vergelijken. U krijgt niet alleen de beste prijs te zien, maar u krijgt ook advies en kunt de meningen en ervaringen van andere consumenten lezen.