Video camera accessoires

 

Video camera accessoires en overige toebehoren 

Vrijwel alle bij het onderdeel fotografie genoemde accessoires zijn ook zeer goed bruikbaar op videocamera’s. U kunt overwegen om een of meer van de volgende video camera accessoires aan te schaffen.

  • Filters
  • Zonnekap
  • Statief
  • Fototas
  • Objectieven: tele- of groothoeklens
  • Extra geheugenkaarten
  • Extra accu

 

Filters Ook bij videofilmen zijn de volgende drie typen filters nuttig: het UV-filter, het polarisatiefilter en het neutraal grijsfilter (ook wel ND-filter). Het UV-filter gaat de blauwzeem tegen die bij buitenopnamen, met name aan zee en in de bergen waar de lucht nog schoon is, vaak voorkomt. Dit filter wordt ook vaak permanent gebruikt om het objectief te beschermen tegen krassen. Met een polarisatiefilter haalt u de schittering weg uit reflecties van water en glas en geeft u opnamen van de lucht een donkerder tint. Bij dit laatste wordt het beste effect behaald als u opnamen maakt waarbij de zon links of rechts van u staat. Kies voor een circulair polarisatiefilter. Een ND-filter zorgt ervoor dat er licht wordt weggenomen en het beeld dus donkerder wordt. Hierdoor kunnen opnames worden gemaakt met een groter diafragma of een langere sluitertijd. Deze filters zijn er in diverse sterkten, ook wel optische dichtheid genoemd. Hoe donkerder, hoe groter het effect op de diafragma-instelling. U kunt ook kiezen voor een variable ND-filter. Het voordeel hiervan is dat u door de variabele sterkte van de filterdichtheid de belichting precies kunt afstemmen op uw wensen.

Zonnekap Een zonnekap beschermt tegen zijdelings invallend zonlicht, en hij beschermt uw objectief tegen beschadigingen. Heb gebruik van een zonnekap hoeft niet beperkt te blijven voor momenten als de zon schijnt. U kunt hem eventueel als vervanging voor een UV-filter gebruiken. Er zijn diverse soorten zonnekappen: ronde (bij voorkeur niet gebruiken op een groothoeklens), tulpvormige (met name voor groothoek- en telelenzen) en rubberen (makkelijk inklapbaar).

Statief Door uw camera op een statief te plaatsen voorkomt u dat trillingen zichtbaar worden en kunt u dus stabielere beelden maken in beweeglijke situaties. Er zijn drie soorten statieven: ministatief, eenpoot (monopod) en een driepoot (tripod). Let er bij aanschaf niet alleen op of de poten stevig genoeg zijn en het gewicht van uw camera kunnen dragen, ook de koppen van het statief moeten degelijk zijn. Bij videofilmen is het van belang dat u kiest voor een zogenaamde fluid head (balhoofd). Dit betekent dat u geruisloos kunt pannen (van links naar rechts en terug) of kunt tilten (op en neer)en u geen schokkerige beelden krijgt. Als u uw statief mee op reis neemt, is een lichtgewicht statief van koolstofvezel de beste keus.

Fototas Fototassen zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Kies een tas die een verstelbare indeling heeft die u prettig vindt en waarin ook eventuele accessoires makkelijk opgeborgen kunnen worden. De camera moet stevig en beschermd in de tas kunnen worden opgeborgen, maar u hebt ook kleinere vakjes nodig voor bijvoorbeeld filters, een flitser, een extra accu enzovoort. Verder is het draagcomfort natuurlijk belangrijk, let op brede gepolsterde en verstelbare draagbanden. De tas moet uw camera ook beschermen tegen stof, regen en warmte. Let op het gebruikte materiaal aan zowel de binnen- als buitenzijde. Vaak hebben fototassen tegenwoordig een ingebouwd regenkapje, zodat u de inhoud snel kunt beschermen bij een opkomende bui. Er zijn ook speciale rugtassen te koop waarin u uw waardevolle camera en accesoires op een prettige manier bij u kunt dragen, met name tijdens wandelingen als u wat meer bewegingsvrijheid nodig hebt is dit aan te bevelen.

Objectieven Als het objectief dat met uw camera is meegeleverd te beperkt is, kunt u de aanschaf van een tele- en of groothoeklens overwegen. Dit geldt met name als u werkt met een DSLR die ook kan filmen. Het aanbod aan losse objectieven (vaak in de vorm van adapters) voor pure camcorders is vaak beperkt. Een groothoeklens behoort in ieder geval bijan altijd wel tot de mogelijkheden. Een telelens is handig bij natuur- en sportfotografie.

 

Extra’s: geheugenkaarten en accu’s . Deze zijn geheel afhankelijk van uw type camera. Geheugenkaarten hebben tegenwoordig standaard een behoorlijke capaciteit en deze neemt alleen nog maar toe. De laatste jaren zijn ook de prijzen aanzienlijk gedaald, dus is er geen belemmering om of een of twee extra kaarten aan te schaffen. Als u meerdere kaarten van een kleinere capaciteit koopt, vermindert u het risico van verlies van al uw foto’s als de kaart overhoopt beschadigd of verloren raakt. Accu’s zijn over het algemeen vrij duur, maar het loont om een extra exemplaar aan te schaffen. Als u de een in gebruik hebt, laadt u de ander op; u zit dan nooit zonder. Er bestaan ook merkloze accu’s, maar wees daar wel voorzichtig mee, want de kwaliteit is vaak minder tot zeer veel minder dan een originele accu.

Overige video camera accessoires die u nog kunt overwegen zijn onder andere een reinigingsset, een batterij-oplader en een lampenset.

Om een goede vergelijking van diverse producten te maken, kunt u het best gebruikmaken van gerenommeerde vergelijkingssites op internet. Bij Kieskeurig kunt u niet alleen de beste prijs voor uw accessoires vinden, maar krijgt u ook advies en kunt u de meningen en ervaringen van andere consumenten lezen.