Videobewerking

 

Videobewerking

Voor het aanleveren van bewegend beeld bij stocksites, zult u weining nabewerking hoeven te doen omdat de lengte van de video bij de meeste sites 30 seconden is. U zult dus over het algemeen slecht een scène per keer uploaden en geen shots combineren en overgangen toepassen. U kunt er uiteraard wel voor kiezen om de beeldkwaliteit, scherpte of kleurweergave wat op te poetsen.

Als u van plan bent om een echte film van uw opgenomen beelden te maken, dan zult u echter veelt tijd kwijt zijn, veel meer dan voor het nabewerken van foto’s. De hieronder beschreven informatie heeft met name betrekking op het nabewerken van bewegende beelden in een Windows-omgeving.

Hardware

Voor het bewerken van uw videobeelden hebt u naast de software om dit te doen ook een computer nodig die aan een aantal vereisten voldoet. U hebt een pc met een snelle processor nodig, veel intern geheugen, een grote harde schijf (2 TB is tegenwoordig bijna het minste) en daarnaast zijn een Dolby Surround-geluidskaart plus speakerset erg handig als u muziek aan uw film gaat toevoegen. Als u HD-beelden gaat bewerken kunt u beter meteen kiezen voor de allersnelste processor en een extra grote harde schijf want dit formaat vergt zeer veel van uw hardware.

Enige tijd geleden was Firewire nog heel gebruikelijk voor het overzetten van materiaal van de camera naar de computer. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gedaan met een snelle USB-verbinding.

HD

Voor het overzetten van HD beelden naar uw computer kunt u, om problemen te voorkomen, over het algemeen beter gebruiken maken van de bij uw camera meegleverde software.

De meeste HD-camera’s nemen op in een van de volgende formaten (videocodecs): HDV (MPEG-2/H.262) en AVCHD (MPEG-4/H.264). Beide passen een bepaalde vorm van compressie toe om de grootte van de bestanden te beperken. Niettemin blijven HD-bestanden erg groot.

Bij het werken met video krijgt u te maken met de behoorlijk ingewikkelde materie van codecs en containers. Kort gezegd is de container de wijze waarop alle beeld-, geluid- en eventueel andere informatie (zoals bijvoorbeeld ondertitels) in een beeldbestand worden opgeslagen. Eigenlijk kun je een container vergelijken met een bestandsformaat. Zo zijn AVI , MPEG, mov) videobestandsformaten en dus containers.

Codecs hebben te maken met de wijze waarop video en audio worden gecodeerd en gedecodeerd voor weergaven op een TV of computer. Zij zijn verantwoordelijk voor de manier waarop beeld of geluid wordt gecomprimeerd (en gedecomprimeerd bij het afspelen). Kleineren bestanden zijn gemakkelijker te verzenden en/of op te slaan. Er zijn talloze codecs waaruit kan worden gekozen, met allemaal hun eigen kenmerken. Het kan soms lastig zijn om voor een bepaald doel te juiste codec te kiezen. Codes zijn bijvoorbeeld MPEG-2, H2.64 en DivX voor beeld en MP3, AAC en FLAC voor geluid.

Meer uitleg over containers en videocodecs vindt u op de Engelstalige Wikipedia-pagina’s over deze onderwerpen.

Software

Anders dan bij fotobewerking zijn er voor videobewerking weinig gratis of sharewareprogramma’s. Als u een beetje eisen stelt aan de mogelijkheden van de software komt u al gauw bij betaalde programma’s terecht. De populairste (voor Windows) zijn Pinnacle Studio of Studio Ultimate, Magix Video deluxe, Adobe Premiere Elements en Corel Video Studio (en Windows Movie Maker, dat in veel gevallen met het besturingssysteem wordt meegeleverd en dus eigenlijk wel ‘gratis’ is). Alle pakketten kunnen tegenwoordig werken met HD-beelden en kosten rond de 100 euro. Ze zijn ideaal voor beginnende videobewerkers. Met al deze programma’s kunt u uw videomateriaal overzetten van uw camera naar uw computer, waar u de bewerking en montage van uw film gaat uitvoeren. Ook kunt ook muziek of gesproken tekst toevoegen en werken met effecten en overgangen. Uiteindelijk kunt u dan kiezen naar welk medium (meestal een cd of dvd) u uw film (het eindproduct) wilt overzetten.

Bent u al wat verder gevorderd en heeft u behoefte aan professionelere programma’s met meer mogelijkheden dan kunt u overwegen om Adobe Premiere Pro, de standaard op het gebied van videobewerking aan te schaffen. Dit programma biedt meer bewerkingsopties, filters, effecten en video- en audiosporen.

Bewerken van videobeelden

Het bewerken van uw videobeelden begint met het overzetten van uw clips naar uw computer, dit proces wordt capturen genoemd. De meeste camera’s leveren hiervoor een USB-kabel mee, maar in sommige gevallen kan het ook een FireWIre-kabel zijn. Als u de clips eenmaal hebt binnengehaald, kunt u deze vanuit een soort Verkenner (vaak ook een storyboard genoemd, een plek waar alle clips zijn verzameld) in de gewenste volgorde op de tijdlijn (timeline) van uw bewerkingsprogramma plaatsen. Hier kunt u elke clip afzonderlijk verder bewerken (inkorten, filters en effecten toepassen, overgangen plaatsen etc.). Als uw film eenmaal gereed is en u alle bewerkingen, tot en met de titels en muziek aan toe, hebt uitgevoerd kunt u uw opgeslagen film eventueel exporteren. Het medium dat u hiervoor kiest hangt af van uw publiek. Wilt u een dvd laten zien aan uw familie en kennissen of wilt u uw film delen met anderen via internet? In het programma kiest u hiervoor de bijbehorende instellingen.

Muziek toevoegen aan uw video

Het maakt uw film natuurlijk alleen maar aantrekkelijker als u ook muziek of geluidseffecten toevoegt. Nu is het verleidelijk om een song van uw favoriete artiest te kiezen, maar houd er dan wel rekening mee dat u al gauw het auteursrecht schendt. Als uw film alleen door familie en kennissen wordt bekeken zal er niet zo veel aan de hand zijn (ook al geldt ook hier gewoon het auteursrecht!). Wees echter wel voorzichtig als u uw film onder een groter publiek gaat verspreiden. Het ‘lenen’ van muziek voor uw film kan net als het downloaden van muziek nu eenmaal niet zomaar. Maar niet getreurd, er zijn voldoende alternatieven om wel op een legale manier muziek of geluidseffecten aan uw fim toe te voegen.

Op internet kunt u met een simpele zoekactie (bijvoorbeeld ‘freeware music’) werkelijk duizenden muziekstukken, zowel instrumentaal als met zang, vinden die u vaak zonder problemen in uw video kunt gebruiken. Lees de voorwaarden na op de site waarvan u downloadt.

Er zijn ook professionele bedrijven waar u tegen betaling speciaal voor (home) video en film gemaakte muziek kunt aanschaffen. De muziek is meestal gerangschikt naar thema (spannend, romantisch, seizoenen etc.) Een goed voorbeeld van zo’n bedrijf waar u zogenaamde rechtenvrije muziek kunt kopen is AKM Music. Op de muziek kunt u in de meeste videobewerkingsprogramma’s eenvoudige bewerkingen toepassen, wilt u wat verder gaan dan is een apart audiobewerkingsprogramma aan te raden.

Een ideale combinatie van een bewerkingsprogramma voor filmmuziek en een eigen muziekaanbod vindt u bij Smartsound. Zij bieden enorm veel muziek in verschillende categorieën aan en een uitstekend sofwareprogramma genaamd Sonicfire Pro waarmee u de muziek op maat bij uw beelden kunt maken en vervolgens kunt importeren in uw videoprogramma. U maakt als het ware een aparte soundtrack bij uw film.

 

Tips voor videobewerking:

Media ordenen (uitzoeken van geschikte clips): maak voordat u echt aan het monteren gaat een selectie van de clips die u zeker in uw film gaat verwerken. De overige clips hebt u niet meer nodig. Verzamel eventueel ook al foto’s en muziek en plaats alles overzichtelijk in mappen (ook vaak bibliotheken genoemd)

Clips inkorten: stel de tijdlijn zo ‘groot’ mogelijk in, zodat u de clip desnoods met één beeld (frame) kunt inkorten, ook wel trimmen genoemd. Maak uw afzonderlijke clips niet te lang, want u wilt uw kijkers natuurlijk niet vervelen. Onthoud dat u alleen de uiteindelijke weergave van de clip aanpast, de oorspronkelijk clip blijft in zijn gehele lengte intact en beschikbaar als u de montage wilt aanpassen.

Clips invoegen (cutaway-materiaal gebruiken): hiervoor kunt u close-ups gebruiken om een bepaalde handeling verder toe te lichten. Voeg ook eens een stilstaand beeld toe om de overgangen in een reeks opeenvolgende acties te doorbreken.

Overgangen: hoe leuk overgangen in het begin ook lijken, wees er voorzichtig mee en pas ze niet te pas en te onpas toe. Uw film kan al gauw erg druk en verwarrend worden als u na elke scène een overgang met een leuk effect toevoegt. Gebruik overvangen alleen als ze ook een doel dienen. De prettigste overgang om naar te kijken is eigenlijk de overgang dissolve of oplossen, hierbij gaat de ene clip vloeiend over in de andere. Er zijn diverse soorten dissolve-overgangen en de meeste bewerkingsprogramma’s hebben deze ook.

Geluid bewerken en toevoegen: geluid (spraak, muziek of effecten) geeft uw film een extra dimensie. Muziek kan de dramatiek van beelden versterken. Wees wel kieskeurig en bekijk de beelden meermaals met diverse typen muziek en zie wat het effect is. Controleer ook het volume van het geluid bij uw film en eventueel de balans tussen het originele geluid en de muziek die u toevoegt. In de meeste programma’s is dit op het audiospoor eenvoudig aan te passen.

Titels maken: een titel aan het begin en eind maakt uw film helemaal af. Ook in de film kunt u (onder)titels toepassen. Oordeel wel vooraf of ze echt nodig zijn en niet te veel afleiden van de beelden. Let bij het gebruik van titels ook op de leesbaarheid; wat er op uw computerscherm nog leuk uitziet, kan straks als u de film op uw tv afpseelt wel eens erg tegenvallen. Kies een duidelijk lettertype en let ook op de grootte van de letters. Wees ook voorzichtig met kleuren, soms kan een bepaalde kleur de tekst tegen de achtergond van uw beelden onleesbaar maken.

Speciale effecten: of u speciale effecten wilt toepassen hangt helemaal af van het soort film dat u wilt maken. Effecten kunnen leuk en spannend zijn, maar ook vermoeiend. Voor een film met sportieve activiteiten kunnen effecten heel aantrekkelijk zijn, voor een interview zijn ze al veel minder geschikt.

 

Iets over Apple

Hoewel het voorgaande voornamelijk van toepassing is op Windows, wilt dat geenszins zeggen dat Apple geen geschikt platform is voor videobewerking. Integendeel zelfs. Veel filmmakers zweren bij de Apple-toepassingen voor het bewerken van beeldmateriaal. Als tegenhanger van het gratis Windows Movie Maker is er Apple iMovie. Voor de wat gevorderde gebruikers zijn er het goed aangeschreven Final Cut Express en Final Cut Pro. Wilt u een aparte computer voor het bewerken van foto’s en video aanschaffen, dan kunt u zeker een Mac overwegen.