Stock foto

007_TopPage

 

Kansen voor amateurfotografen 

Met de enorme ontwikkeling die digitale fotografie de laatste jaren heeft doorgemaakt, ligt stockfotografie nu ook binnen het bereik van de amateurfotograaf. Voor deze groep is een aantal jaren geleden de zogenaamde microstock-fotografie ontwikkeld. Voor die fotografen die net niet goed genoeg zijn voor grote namen in de wereld van stockfotografie als Getty Images en Corbis – die uitsluitend met professionele, hoog-gekwalificeerde fotografen werken – is microstock een uitkomst. De toegangsdrempel is lager en het potentiële publiek vanwege de meer dan schappelijke prijzen voor de foto’s enorm groot.

Met de verkoop van uw foto’s via microstock zult u echter geen grote bedragen per foto verdienen. U kunt dat echter compenseren door zoveel mogelijk foto’s aan te bieden (en te blijven aanbieden) bij meerdere stock sites. Dat grote volume zal er uiteindelijk voor zorgen dat u toch een aardig bedrag overhoudt aan uw hobby.

Het aantal microstocksites groeit nog steeds. Bekende namen zijn Shutterstock, iStockPhoto, Dreamstime en Fotolia. In Nederland is een goede stocksite de Nationale Beeldbank waar inmiddels meer dan 1 miljoen beelden te koop zijn van uitsluitend Nederlandse onderwerpen. Tezamen bieden ze een portfolio van vele miljoenen stock foto’s. Bij de meeste sites kunt u uw foto’s op een snelle manier uploaden via FTP.

 

Stockfoto’s: welke foto’s zijn geschikt

Bij stock foto denken veel mensen aan klinische plaatjes van stillevens als fruit of productfoto’s. Hoewel deze zonder meer goed verkopen, zijn ook vakantiefoto’s, mits het geen simpele ‘kiekjes’ zijn, zeer populair. Ons eigen portfolio bestaat bijna geheel uit vakantiefoto’s, waaronder veel landschapsfoto’s. Eigenlijk kan elke foto geschikt zijn als stock foto, mits de foto maar creatief is en technisch gezien van hoge kwaliteit.

Verder zijn foto’s van kinderen, senioren en mensen aan het werk erg populair. Dergelijke foto’s moeten altijd vergezeld gaan van een model release waarin de gefotografeerde personen specifiek toestemming verlenen voor de verkoop en verspreiding van de foto met hun beeltenis.

 

 

 

Vereisten foto’s op stocksites

Hoewel de drempel om als fotograaf deel te nemen aan microstock-fotografie over het algemeen laag is, moeten je foto’s wel degelijk aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Weliswaar verschillen deze eisen nogal per site, het blijft een feit dat je er met je vakantiekiekje van het strand en dat lieve plaatje van je spelende hond of kat niet mee komt. De foto’s moeten ten eerste technisch in orde zijn (minimaal 6 MP, in het jpg-formaat en zo nog vele andere eisen), maar ook artistiek verantwoord en het liefst ook vernieuwend of op z’n minst ‘anders’ zijn. Lastig is het soms om foto’s in te sturen van bekende gebouwen of (producten met) merknamen, vanwege auteursrechtenkwesties. Ook foto’s van (zelfs voor u bekende) personen kunnen niet zomaar worden ingediend, de persoon in kwestie moet toestemming geven, zwart op wit. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde model release.

Als uw foto’s zijn voorzien van IPTC-gegevens kunt u daar in veel gevallen handig gebruik van maken bij het toekennen van keywords aan uw foto’s, een proces dat zeer tijdrovend kan blijken te zijn.

Op een aparte pagina vindt u een kort overzicht van de belangrijkste stock foto sites en hun eisen voor aanmelding en het uploaden van foto’s.

 

Meer tips online en aanmelden als fotograaf

Indien u geïnteresseerd bent geraakt in het verkopen van stockfoto’s, neem dan eens een kijkje op de website Microstock Insider waar je zeer veel handige tips tegenkomt. Ook de website van ‘s wereld best verkopende microstock fotograaf, Yuri Arcurs, is een aanrader. Wilt u zich meteen aanmelden als fotograaf, dan zijn Shutterstock, iStock en Dreamstime goede keuzes.