Stock footage

 

Stockvideo: nieuwe kansen voor stockfotografen

Op deze pagina krijgt u meer informatie over het verkopen van video’s, ook wel stock footage, via micro stock sites. Veel van wat geldt voor stockfotografie geldt ook voor stockvideo, ook wel stockfootage genoemd. De verschillende micro stock sites zijn al een aantal jaren zeer populair bij amateurfotografen. De stocksites voor video’s winnen sinds kort ook enorm aan populariteit. Dit komt niet in de laatste plaats door het feit dat met veel digitale fotocamera’s tegenwoordig ook uitstekende video’s zijn te maken. Je hoeft dus voor het maken van stockfootage niet per se een digitale videocamera aan te schaffen als je al beschikt over een goede fotocamera.

De procedures op de stocksites voor foto’s en video’s zijn vergelijkbaar en dat geldt ook voor de eisen die aan kwaliteit en creativiteit worden gesteld.

Het aanleggen van een portfolio van stock footage kan lucratiever blijken te zijn dan het aanbieden van foto’s op stocksites. Video’s worden over het algemeen weliswaar minder vaak verkocht, de opbrengsten per download zijn echter wel veel hoger.

Hoewel vrijwel alle video (en veel foto!) camera’s tegenwoordig filmen in het HD-formaat kunt u bij een aanal stocksites ook nog steeds videoclips in het SD-formaat aanbieden. Veel van het materiaal dat beschikbaar is in SD zal binnen niet al te lange tijd als historisch materiaal kunnen worden beschouwd en daardoor weer interessant worden.

Digtale HD-video

Alle moderne videocamera’s nemen tegenwoordig beelden op in HD-kwaliteit. De twee bekendste indelingen zijn HDV en AVCHD, dat wordt gebruikt door merken als Sony, Panasonic en Canon.

Full HD heeft een breedte-hoogteverhouding van 1920 horizontale beeldlijnen x 1080 verticale beeldpunten. Niet alle HD-camera’s nemen in dit formaat op, sommige hanteren de verhouding 1280 x 720 beeldlijnen.

In de praktijk zijn er drie standaarden die gebruikt worden voor camcorders:

  • 1080i, waarbij de i staat voor ‘interlaced’. Hierbij worden door de camera eerst de even beeldlijnen en daarna de oneven beeldlijnen opgenomen.
  • 1080p, waarbij de p staat voor ‘progressive scan’ (ook wel non-interlaced genoemd). Hierbij worden de beeldijnen in volgorde van boven naar beneden opgenomen.
  • 720p, waarbij slechts 720 horiontale beeldijnen worden opgenomen.

 

SD

De oude SD-camera’s konden  filmen in twee resoluties, ofwel de resolutie die hoort bij het PAL-systeem zoals onder andere gebruikt in Europa, ofwel in het NTSC-systeem zoals gebruikt in de Verenigde Staten.

Elke systeem kent zijn eigen resolutie en framerate:

  • PAL: 720 x 576 beeldlijnen bij een framarate van 25 fps
  • NTSC: 720 x 480 beeldlijnen bij een framerate van 29.97 fps

Een SD-camera die in Nederland wordt gekocht kan over het algemeen niet opnemen in het NTSC-formaat. Bij HD is er geen onderscheid meer gemaakt naar regio en kunnen beelden zonder problemen worden uitgewisseld tussen verschillende continenten.

Zelf video’s verkopen op internet

Een aantal van de eerder genoemde foto stocksites accepteren ook video’s. De belanrgijkste hiervan zijn Shutterstock en iStock, en sinds kort ook Dreamstime.

Stocksites die zich alleen (of voornamelijk) richten op video content zijn Pond5 en ClipCanvas. Deze laatste is de enige van deze sites die zich in Europa bevindt en dus in euro’s uitbetaalt. In tegenstelling tot de traditionale foto stocksites, kunt u bij de video stocksites vaak zelf uw prijs bepalen. U zult hoe dan ook per download veel meer geld kunnen verdienen, niet alleen omdat er voor video veel hogere prijzen betaald worden, maar ook omdat de percentages die uitgekeerd worden veel hoger liggen (soms tot wel 50% van de verkoopprijs).

Vereisten video’s voor stocksites

Omdat het verkopen van stock footage nog niet zo populair is als het verkopen van foto’s, komt u bij de meeste sites nog redelijk gemakkelijk door de aanmeldprocedure. Maar ook hier geldt dat uw clips aan bepaalde eisen moeten voldoen. Deze eisen verschillen per stocksite dus lees deze goed na.

Populaire clips zijn natuurbeelden, maar ook industriële beelden die laten zien hoe iets gemaakt wordt.

Net als bij foto’s gelden ook hier (soms strenge) regels aangaande auteursrechten en kan het nodig zijn om een model release of een property release te verzorgen, waarin het model of de eigenaar van het gebouw toestemming geeft voor het maken en verkopen van de video’s.

Let ook op de verschillende specificaties waaraan het materiaal moet voldoen, want dit kan met name bij video een nogal lastige materie zijn; soms moet u uw beelden converteren naar een ander formaat voordat u ze kunt uploaden. Een breed geaccepteerd formaat op stocksites is Quicktime mov.

Op een aparte pagina vindt u een kort overzicht van de belangrijkste stocksites voor video en hun eisen voor aanmelding.

Meer tips online en aanmelden als videofilmer

Indien u geïnteresseerd bent geraakt in het verkopen van stock footage, neem dan eens een kijkje op de website Stock Video Seller  of Bass Visuals. Wilt u zich meteen aanmelden als videograaf, dan zijn Shutterstock, iStock en Pond5 goede keuzes.