Category Archives: Reizen

L’Eroica 2014: een heroïsche fietstocht door het Toscaanse landschap

Dit jaar met Marianne Vos en haar team

Op zondag 5 oktober 2014 vond wederom de historische fietstocht L’Eroica plaats in het idyllische Toscane in Italië. De tocht is een eerbetoon aan de fiets in al zijn verschijningsvormen. In 1997 werd L’Eroica voor het eerst georganiseerd. Toen ook al op historische fietsen over de strade bianche, de witte gravelwegen, van Toscane. Startpunt is het stadje Gaiole in Chianti, dat ook dit jaar weer volstroomt met deelnemers uit veel Europese landen, maar ook uit Japan en de Verenigde Staten.

Het is met nadruk geen wedstrijd maar een toertocht waar men niet al te lichtvaardig over moet denken. Allereerst zijn er de eisen aan het materiaal waardoor degenen die de finish halen echte helden kunnen worden genoemd. De fiets waarop de tocht moet worden gereden moet gebouwd zijn voor 1987. Dat betekent dat de fiets een stalen frame heeft, de versnellingshendels op de framebuis zijn bevestigd, de remleidingen ‘buitenom’ lopen en er geen gebruik mag worden gemaakt van moderne schoenen met click release, alleen de ouderwetse toeclips zijn toegestaan.
En om het helemaal af te maken ga je als deelnemer natuurlijk ook op zoek naar vintage wielerkleding: een lekker warm wollen shirt en dito broek, afgemaakt met een ouderwets leren wielerhelmpje. Lukt het niet om die te bemachtigen, dan mag je toch meedoen.
Als toeschouwer weet je niet wat je allemaal voorbij ziet komen aan oud materiaal, waar nog steeds heel goed op te fietsen is. Het zijn niet alleen racefietsen van zo’n veertig tot zestig jaar oud, er rijden ook fietsen rond die in, pak ‘m beet, 1930 nog werden gebruikt door bepaalde beroepsgroepen, zoals de postbode en de brandweer. Het is een feest voor het oog en allemaal willen ze graag op de foto om te laten zien hoe mooi ze eruitzien, en hoe goed ze nog kunnen fietsen.
Het aantal deelnemende mannen van reeds gevorderde leeftijd is enorm. Maar dat ze het op een oude fiets bijzonder goed hebben geleerd is duidelijk: menigeen rijdt de jonkies er zonder problemen uit – ook al is het dan officieel geen wedstrijd.

 

 

De tocht zelf gaat deels over asfalt en deels over strade bianche, de bekende witte gravelweggetjes die in elke brochure over Toscane zijn vereeuwigd en soms nergens naar toe lijken te leiden. Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden: 38 km, een korte route door het fraaie landschap van Chianti, 75 km een middellange afstand door Chianti, 135 km een lange route die zelfs het gebied rond Siena bestrijkt en 209 km, de langste route door Chianti, zuidelijk Toscane en rondom Siena, die alleen geschikt is voor de echte diehards. De deelnemers aan de laatste route starten vroeg in de ochtend voor zonsopgang en zijn pas na donker weer thuis, na meer dan 15 uur op de fiets te hebben gezeten!
In 1997 begon L’Eroica met slecht 82 deelnemers, inmiddels zijn het er meer dan 5000 uit de hele wereld. Leuk en bijzonder dit jaar was zonder meer de deelname van meervoudig wereldkampioene Marianne Vos en haar teamgenoten, die de tocht aangrepen om op een ludieke manier het fietsjaar 2014 af te sluiten. Allemaal waren ze op zoek gegaan naar oud materiaal en oude kleding. Marianne, die tegenwoordig Giant rijdt, had een oud exemplaar van deze fietsfabrikant weten te vinden. Roxane Knetemann hoefde niet ver te zoeken, ze rijdt gehuld in een oude Raleigh-trui van haar vader. En er nam naast Marianne nog een wereldkampioen uit dezelfde ploeg deel, want ook de kersverse Franse wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot, die een week eerder Marianne op de weg nog had verslagen, was van de partij. De organisatie had besloten om tijdens deze editie extra veel aandacht te schenken aan de donne in het fietsen en daarom was ook voormalig Italiaans kampioene én wereldkampioene in 1997 (het eerste jaar dat L’Eroica plaatsvond) Alessandra Cappellotto uitgenodigd. Drie wereldkampioenen naast elkaar, dat zie je niet vaak.

 

028_EroicaSlider

 

Onderweg wordt er goed voor de rijders gezorgd. De verzorgingsposten, ‘bevrouwd’ door de allerleukste mama’s uit Toscane, serveren uitsluitend salumi, pecorino, pane (op verzoek met Nutella!) en andere typisch Toscaanse huisgemaakte lekkernijen, en chianti om alles door te spoelen. Het levert mooie plaatjes op.
Omdat de hele tocht is uitgepijld kun je de tocht rijden wanneer je wilt en dus ook op een moderne fiets. Maar de charme aan meedoen aan de officiële tocht, die sinds 1997 eens per jaar wordt gehouden en dus op een oude fiets en in lekker warme gedateerde kleding moet worden volbracht, is toch niet te overtreffen. Aan het eind word je namelijk ook nog eens beloond met een fles originele Chianti Classico-wijn met origineel L’Eroica-label.

 

029_EroicaSlider

 

Het doel van de organisatie is om met L’Eroica de strade bianche in Toscane te behouden, en te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan de modernisering en geasfalteerd worden. Alle deelnemers dragen bij aan het bereiken van dit doel door deel te nemen aan deze tocht, en stuk voor stuk beleven ze er enorm veel plezier aan.
Vanwege het enorme succes zijn er inmiddels ook een Britse en Japanse versie van het evenement.

L’Eroica: ‘Una Poesia Scritta Con La Bicicletta’ –   een gedicht geschreven met de fiets

Meer informatie op de website van L’Eroica