Tips voor natuur- en landschapsfotografie

Als u reist zult u ongetwijfeld ook veel natuur- en landschapsfoto’s maken. Een paar tips voor natuur- en landschapsfotografie:

Zorg dat er diepte in uw foto’s ziet. Zorg voor een object op de voorgrond zoals een boom, een gebouwtje of ander voorwerp of persoon. Dit geld met name voor foto’s die u met een groothoeklens maakt.

Denk ook eens aan de details en probeer niet altijd alles wat u met uw ogen ziet te vangen in een foto. U zult verbaasd staan hoeveel meer spanning zo’n foto heeft.

Pas de regels van de gulden snede toe en plaats niet alle objecten en de horizon altijd in het midden. Tweederde is hier het toverwoord. Denk hierbij ook aan het diagonale lijnenspel waardoor de aandacht van de kijker in de foto wordt getrokken.

Probeer eens te spelen met belichting en niet altijd te vertouwen op de automatische instellingen van uw camera.

Varieer, maak niet altijd foto’s vanuit hetzelfde standpunt en met dezelfde compositie. Zak eens door uw kniëen en zie de wereld vanuit een ander perspectief.

Let op de maatvoering. Maak gebruik van mensen of objecten om de grootte van bijvoorbeeld een berg of waterval te tonen. Zonder vergelijking weet de kijker vaak niet hoe groot die berg nu echt is en dat het echt niet om een molshoopje gaat.

De beste momenten van de dag om buiten foto’s te maken zijn ‘s ochtend vroeg en eind van de middag, ook wel de gouden uren genoemd, omdat de zon dan laag staat en niet zo fel is. Fotografeert u bomen, dan kunt u de bladeren als een soort filter tegen de zon gebruiken.

De zee komt in een foto het best tot zijn recht als u een groothoeklens gebruikt. De zee kunt u tegen het vallen van de duisternis best tegen de zon in fotograferen, het effect is verrassend.

Als u foto’s maakt in de bergen, waak dan voor overbelichting. Zorg voor voldoende afleiding in het beeld, bijvoorbeeld door felle kleuren (skiërs met felle kleding) toe te voegen.

Let bij het fotograferen van gebouwen op de lijnen in uw foto, het perspectief raakt namelijk gauw vervormd en gebouwen lijken daardoor nog wel eens ‘om te vallen’. Vaak kunt u scheve lijnen achteraf herstellen in een fotobewerkingsprogramma. Neem afstand van het object om vervorming te voorkomen en gebruik bij voorkeur geen groothoeklens, tenzij u een bepaald effect beoogt. En vergeet niet om goed om u heen te kijken als u door een stad loopt. De verrassende objecten zijn niet altijd vlak voor uw neus te vinden, kijk ook eens omhoog bijvoorbeeld.