Reizen: fotografie en videofilmen

088_TopPage

 

Reizen en fotografie 

Als u op reis wilt fotograferen of video’s wilt maken, moet u niet alleen aan uw apparatuur en accessoires denken. Er zijn nog een aantal aspecten waar u bij fotografie en videofilmen tijdens uw vakantie aan moet denken en die u in uw voorbereiding moet meenemen. Het is verstandig om vooraf de werking van uw (video)camera te controleren (of bij een nieuwe camera de werking onder de knie te krijgen), zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het is handig als u de bediening van de camera in de vingers hebt en de zekerheid hebt dat alles ook naar behoren functioneert.

Toebehoren voor onderweg

Controleer verder of u alle apparatuur en accessoires hebt die u onderweg nodig kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een extra accu en geheugenkaarten. Hebt u een aparte oplader nodig voor uw accu en heeft deze de juiste stekker voor het land dat u bezoekt of moet u wellicht een adapter aanschaffen? Het is ook verstandig om een aantal blanco dvd’s, een usb-stick of een portable harde schijf mee te nemen, voor het geval u in de gelegenheid bent om uw foto’s of video’s van uw camera over te zetten naar een ander opslagmedium. Denk ook eens aan de mogelijkheden om, als u toegang hebt tot internet, uw foto’s of video’s onderweg op te slaan bij een online dienst of naar een webadres te versturen (bijvoorbeeld Gmail van Google of Dropbox).

Voor de bescherming van uw camera onderweg is een tas (het liefst waterdicht) een noodzakelijke accessoire. Tassen zijn er in vele soorten en maten en kunt u kopen bij de betere fotohandel of een outdoorshop. Indien u een vliegreis gaat maken moet u er op letten dat uw handbagage de toegestane afmetingen en het gewicht van de maatschappij waarmee u vliegt niet overschrijden. Vraag dit anders voor vertrek na.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u aan uw reis begint moet u natuurlijk de gebruikelijke dingen controleren, zoals of uw paspoort nog geldig is en of u goed verzekerd bent (niet alleen uzelf, maar ook eventueel uw camera en andere bezitingen). Overweeg eventueel uw polis uit te breiden. Is het nodig verdere voorvoorzorgsmaatregelen te nemen betreffende risico’s onderweg voor uw gezondheid of andere zaken? Hebt u de juiste betaalmiddelen bij u:  contant geld, travellercheques, creditcard/bankpas of anders, enzovoort?

Cultuur

En als u dan eenmaal aan fotograferen of filmen toe bent, dan gelden er voor fotografie en videofilmen op reis, net als voor het maken van alle andere soorten foto’s of video’s, natuurlijk ‘regels’. Een paar aspecten waar u op kunt letten zijn de volgende.

– Kent u de cultuur van het land waarin u rondreist? Kan en mag u zomaar alles op beeld vastleggen? Militaire objecten vaak niet en ook is het niet altijd gepast om (ongevraagd) mensen te fotograferen of te filmen. Mag u in de plaatselijke kerk opnames maken of stelt men dat niet op prijs? Of mag u wel fotograferen, maar niet met flits (in dat geval brengt een statief of gewoon het kerkbankje uitkomst). Informeer uzelf en wees altijd beleefd.

– Het helpt als u een beetje de taal van het land spreekt, al is het maar een paar woorden. U maakt zo sneller contact met de bevolking en soms krijgt u daardoor net die opname waar u op hoopte.

– Lees u in voordat u naar uw bestemming afreist, zodat u vooraf al een idee hebt welke plekken u wilt bezoeken en waar u denkt de beste foto’s te kunnen maken. Als u veel te voet gaat doen, zorg dan voor een goede wandelkaart van het gebied. Ook als u zich per auto verplaatst is het verstandog, om naast uw navigatieapparatuur, een ouderwetse wegenkaart bij u te hebben.

Wilt u een collectie van de tijdens uw reis geschoten foto’s met anderen op een aantrekkelijke en gemakkelijke manier delen, dan kunt u overwegen om een ouderwets fotoalbum op papier te maken. U verzamelt dan uw mooiste foto’s en vormt deze om tot een fotoboek van hoge kwaliteit. Er zijn diverse online bedrijven die deze dienst aanbieden.

En uw allermooiste foto’s kunt u natuurlijk als een schilderij aan de muur hangen door ze te laten afdrukken op een canvasdoek. Veel meer hierover en over welke mogelijkheden er zijn vindt u op deze verzamelwebsite.

 

 

Reizen en videofilmen

Veel van de genoemde opmerkingen en tips die eerder bij fotografie aan de orde zijn gekomen, gelden ook voor videofilmen. Het gaat dan om basisprincipes als de gulden snede, belichting, focus, compositie enzovoort.

Een aantal extra tips die met name voor het maken van video gelden:

Zorg voor extra beeldmateriaal dat u kunt gebruiken om momenten in uw film op te vullen. Met een dure filmterm wordt dit de B-roll genoemd, de stukjes film die u achteraf kunt monteren in de lege momenten in uw verhaal om een bruggetje te vormen naar de volgende scène. U zult er niet altijd aan denken om dergelijk materiaal te vergaren, maar ervaring baart kunst en u zult er bij de montage van uw film veel plezier van hebben.

Veel eerder dan bij fotografie, zult u de behoefte hebben om een statief te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat dat er een is met een fluid head. Hierdoor kunt u soepel pannen van links naar rechts en de camera ook eenvoudig omlaag en omhoog kantelen. Een statief moet stabiel, maar ook zo licht mogelijk zijn, anders laat u hem in de praktijk liever thuis. Een waterpas in het statief is handig bij het pannen van landschappen.

Ook al bent u aan het filmen en maakt u dus geen statische foto’s, voorkom te veel beweging. De onderwerpen in uw film zorgen over het algemeen al voor de beweging in uw beelden. Hebt u moeite met het stil houden van uw camera, overweeg dan de aanschaf van een monopod (een ‘eenpoot’), in plaats van een statief met drie poten. Deze is makkelijk mee te nemen en de kwaliteit van uw beelden verbetert zienderogen.

Net zoals te veel de camera bewegen, is te veel gebruikmaken van de zoomknop ook niet aan te raden. Het maakt uw film onrustig en te schokkerig. En als u toch zoomt, vertrouw dan al helemaal niet op de digitale zoom van uw camera en gebruik altijd de optische zoomfunctie.

Met name bij videofilmen kan een ND (neutral densitiy)-filter goede diensten bewijzen. U kunt op die manier het diafragma beïnvloeden, wat bij een videocamera doorgaans lastiger is om te doen dan bij een fotocamera.

Veel camera’s hebben ingebouwde effecten die u direct kunt toepassen tijdens het filmen. Maar waarom zou u dat doen als u uw films achteraf toch gaat bewerken? Een eenmaal toegepast effect is dan weer moeilijk weg te poetsen.

Ook de aanschaf van een externe microfoon kan zinvol zijn. Het zal erg afhangen van het soort film dat u gaat maken of u betere geluidskwaliteit wenst dan die uw camera standaard levert.

En last, but not least: beslis vooraf in welk formaat u gaat filmen: met de moderne cameras zal dat ongetwijfeld in 16:9 behorend bij HD-video zijn. U moet dan vaak nog wel kiezen met welke container, ofwel bestandsindeling, u gaat filmen. AVCHD en MOV zijn veelvoorkomende indelingen  Zelfs als u een moderne camera hebt die high definition beelden kan opnemen, kunt u het kwaliteitsniveau verder instellen. Details hierover vindt u in de handleiding van uw camera.

Meer tips over videofilmen vindt u onder andere op Videomaker .