Category Archives: Fotocamera

5 handige fotografie-apps voor smartphones

In de good old days waren er ook al hulpmiddelen voor fotografen om licht te meten, te bepalen waar de zon op of onder ging en hoe laat, of om uit te rekenen wat de beste sluitertjd was bij gebruik van een bepaald filter. Maar sinds we bijna allemaal een smartphone op zak hebben, zijn er slimme ontwikkelaars die veel van deze functionaliteiten hebben verpakt in apps, zodat je niet meer hoeft te zeulen met losse apparaten of boekwerken met de benodigde informatie. Sommige apps bieden maar één functie, terwijl andere eigenlijk heel uitgebreide programma’s zijn met ontzettend veel mogelijkheden.
Hier een overzicht van 5 nuttige apps voor fotografen die serieus met hun hobby bezig zijn. Er kan overlap zitten in de functionaliteit van de verschillende apps. Voor deze 5 apps moet betaald worden, maar er zijn wel degelijk ook enkele gratis fotografie-apps, die met enig zoeken op internet of direct in de AppStore of Google Play store zijn te vinden. Voor de een zal ook een bepaalde app prettiger in het gebruik blijken dan een andere. Een kwestie van goed de beschikbare info vooraf lezen of al doende ontdekken welke app voor jou het handigst is.

1. Photopills

Een zeer complete alles-in-een app voor de iPhone. De app biedt, zoals vermeld staat in de AppStore, de volgende functies: Map-Centric Natural Light Planner – Photo Plannings Manager – Location Scouting – 10.500 Locations – Sun, Moon Finder – Shadows – Obstacles – Sun, Moon, Twilights, Magic Hours Info – Sun, Moon, Milky Way, Celestial Equator, Polaris, Circumpolar Stars 3D Augmented Reality (AR) Viewer – Sunrise, Sunset Calendar – Moon Calendar – Perigees, Apogees – Time Lapse, Star Trails, Spot Stars, Long Exposure Calculators – Direct, Inverse Advanced Depth of Field Calculator- DoF, Hyperfocal Table – Direct, Inverse Field of View, Subject Distance, Focal Length Match Calculators – DoF, FoV 3D AR Viewers – Complete User Guide – and Much More…
Photopills
Als je deze app onder de knie hebt, heb je als fotograaf eigenlijk geen andere meer nodig. Via de planner kun je elke locatie ter wereld opgeven (aantikken op een kaart) en voor die locatie ‘planningen’ maken voor bijvoorbeeld zonsopkomst en zonsondergang, of hetzelfde voor de maan en de positie van sterren aan de hemel. Maar deze app doet echter veel meer dan alleen wat tijden en posities geven. Via de functie Augmented Reality kun je ook echt zien wat er op de gekozen locatie en daaromheen gebeurt. Je ziet de baan die de maan en de zon maken, waar en wanneer de gouden uren zijn enz. Als je je dus op een prachtige locatie bevindt, maar niet precies weet hoe laat en waar de zon ondergaat, hoef je het maar aan deze app te vragen. Of andersom, je bent nog thuis en wilt weten wanneer de zon ondergaat op een bepaalde locatie, zodat je er op tijd kunt zijn. Wat deze app ten opzichte van andere met name bijzonder maakt is dat het ook echt de juiste gegevens biedt voor een bepaalde locatie. D.w.z. hij houdt rekening met waar je je precies bevindt, dus ook op welke hoogte en welke obstakels er eventueel in de baan van de ondergaande zon liggen (denk daarbij aan bergen). Het zou toch zonde zijn als je wacht op een mooie zonsondergang maar er zit ‘iets’ tussen de zon en je lens want je niet op de foto wilt.
Verder kunnen er met de app tientallen berekeningen worden gemaakt, o.a. voor scherptediepte (depth of field), beeldhoek (angle of view) en dat allemaal voor je eigen camera of lens (tientallen merken en lenzen zijn in de app te kiezen). Ook kun je berekeningen maken voor de belichting (exposure), wat is het effect als je de sluitertijd aanpast, de ISO wijzigt of een ND-filter voor je lens plaatst. Ook is is een hyperfocal table opgenomen, zodat je weet op welke afstand er scherpte is bij een gekozen ‘focale lengte’ (brandpuntsafstand) en diafragma. Met de resultaten kun je de beste instellingen op je camera kiezen. Ook kun je berekeningen maken voor een timelapse, wat bijvoorbeeld de interval moet zijn bij een door jou gekozen lengte van een filmpje en hoeveel beelden (frames) je dan nodig hebt.
Een leuke extra functie is dat je je eigen kaarten en al je berekeningen kunt delen met anderen, via Facebook, Twitter, e-mail of gewoon als een afbeelding.
Het gebruik van Photopills is niet eenvoudig, maar op de website van de ontwikkelaar zijn een Engelstalige handleiding en diverse tutorials te vinden.
De apps is vergeleken met andere app misschien niet goedkoop, maar feitelijk koop je hiermee meerdere apps in een, omdat er zo ontzettend veel functionaliteiten in zitten. Zonder meer een aanrader dus.
Platform: iOS 5.1.1. of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch
Website ontwikkelaarhttp://www.photopills.com/
Manual online: Ja
Kosten: € 8,99

2. The Photographer’s Ephemeris (TPE)

Voordat Photopills ten tonele verscheen was TPE eigenlijk dé app die je als fotograaf moest hebben. Er zit dan ook enige overlap in de functionaliteit van de twee apps. Ook met TPE kun je je shoots plannen en de juiste plek of het juiste moment voor je landschapsfoto’s bepalen. De app beperkt zich in tegenstelling tot Photopills tot de posities en banen van de zon en de maan – vandaar ook de naam Ephemeris – en heeft geen andere functies zoals calculators.
TPE
Ook deze app is niet gemakkelijk om onder de knie te krijgen, maar er is een uitgebreide ingebouwde helpfunctie.
De app vergt wel aardig wat van de batterij terwijl het gebruikmaakt van de GPS-functie en het kompas in je telefoon. Handig is dat alle functies vanaf één pagina zijn te bevinden. Knoppen voor alle functies zijn zichtbaar op de pagina met de gekozen kaart en locatie. Na het kiezen van een locatie zijn ook de lijnen die de banen aangeven van zon en maan direct zichtbaar.
Een mooie functie is dat de app de mogelijkheid biedt om zelf de hoogte van obstakels om je heen, zoals bergen, aan te geven zodat de app kan melden of je vanaf jouw locatie achter de bergen de zon nog wel kunt zien. Groot probleem is natuurlijk dat je zelf de hoote moet schatten van de bergen en dat is zowaar niet eenvoudig. En ook met de app kun je een willekeurige locatie ingeven en vragen wanneer de zon precies op dat punt ondergaat of opkomt.
Platform: iOS  5.1 of hoger en Android 2.3.3 of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch en Android-apparaten
Website ontwikkelaarhttp://photoephemeris.com/
Manual online: Ja
Kosten: iPhone en iPad € 7,99 of Android € 3,74

3. Long Exposure Calculators (of LExp)

LExp is een eenvoudige app met zeer nuttige functionalitiet. Zoals de naam als zegt helpt het bij allerlei berekeningen voor long exposures, lange belichtingen. Het geeft vaste tabellen en functies voor berekeningen voor aanpassing van de belichting bij het gebruik van ND filters, of van stromend water, vuurwerk, maanlicht, sterren en star trails.
iOS 6 GUI PSD (iPhone 5)
Platform: iOS  5.0
Media: iPhone, iPad, iPod Touch
Manual online: Beperkte info
Kosten: iPhone en iPad € 3,59

4. Photo Caddy 

De app PhotoCaddy zit boordevol fotografietips. Het geeft tips en tricks voor hoe je je camera kunt instellen bij specifieke situaties. De categorieën zijn: Outdoor, People, Cities, Landscapes en Miscellaneous. Binnen deze hoofdcategerieëm vind je nog een heleboel subcategoerieën. Denk bij outdoor aan kastelen, vuurwerk, planten, dieren, sterren. Onder Landscapes vind je o.a. tips voor zee, strand, bergen en panorama’s.
PhotoCaddy
Daarnaast zijn de tips van de ontwikkelaars aangevuld met meer dan 500 tips van gebruikers. Sommige zeer nuttig, andere open deuren, maar het initiatief is goed.
Onder de tab Essentials vind je korte uitleg bij bepaalde begrippen, zoals diafragma, ISO, flitsgebruik, filters, etc. Sinds kort is van dezelfde ontwikkelaar ook de app Photo Academy verkijgbaar, Eigenlijk hetzelfde recept maar dan veel uitgebreider, met ook voorbeelden van foto’s en met welke instellingen ze zijn genomen
Platform: iOS  5.1.1 of hoger en Android 1.6 of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch en Android-apparaten
Manual online: Nee
Kosten: iPhone en iPad € 3,59 of Android €2,99

5. Simple Dof

Met Simple Dof kun je de beste scherptediepte bepalen voor je shoot. Je kunt de focus berekenen voor korte en lange afstand en de hyperfocale afstand bepalen voor jouw camera en lens om een maximale scherptediepte te krijgen. Om te beginnen moet je het model van je eigen camera opzoeken in een lijst en dan kun je via het hoofdscherm de scherptediepte gaan bepalen door een aantal waarden in tegeven, zoals de brandpuntsafstand van je lens en het diafragma. Het voordeel van deze app is dat hij erg visueel ingesteld is en je gelijk doorhebt hoe scherptediepte werkt.
simple dof
Platform: iOS  5.0 of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch
Website ontwikkelaarhttp://www.montanamedia.nl/nl/
Manual online: Zeer beperkte info
Kosten: iPhone en iPad € 1,79

 

Andere fotografie-apps die de moeite van het proberen waard zijn.
LongTime Exposure Calculatorhttp://muc365.wordpress.com/longtime-exposure/ (Apple)
f/8 DoF Calculatorhttp://www.bitwerkz.ch/f8.html (Apple)
Pocket Light Meterhttp://www.pocketlightmeter.com/ (Apple)
DOF Masterhttp://www.dofmaster.com/iphone.html) (Apple en Android)
LightTrachttp://www.lighttracapp.com/ (Apple en Android)
iDofCalchttp://avs-soft.ru/idofcalc/ (Apple