Category Archives: Fotografie

Fine art prints van onze beste foto’s

Fine Art America: de ideale locatie om je mooiste foto’s te verkopen als fine art prints voor aan de muur

Een selectie van de beste foto’s van Dolfilms is nu verkrijgbaar als fine art prints via de website Fine Art America. Fine Art America bestaat sinds 2006 en verkoopt werken van diverse soorten kunstenaars. Van schilderijen, sculpturen, tekeningen en juwelen tot foto’s. Fine Art America biedt kunstenaars de mogelijkheid om op een laagdrempelige wijze hun werken te verkopen door alle bestellingen af te handelen zodat de kunstenaar daar geen omkijken naar heeft. Het is kortom een marktplaats die kunstenaars een platform biedt hun werken aan te bieden en te promoten en de complete afhandeling rond verkoop voor zijn rekening neemt. Een kunstenaar bepaalt zelf hoeveel hij aan de verkoop wil verdienen door zijn eigen ‘mark up’ te bepalen. Uiteraard wordt de verkoopprijs verhoogd met de kosten die FAA maakt voor materialen.

De website van FAA biedt diverse tools voor marketing en promotie, zoals automatische posts naar je persoonlijke Facebook wall of business page als je een nieuwe foto te koop aanbiedt en zelfs een knop op je pagina zodat bezoekers direct in je winkel bij FAA  kunnen shoppen.

Dolfilms heeft nu een aantal foto’s geselecteerd die nu te koop zijn als fine art prints. Vooralsnog is het een beperkte selectie, maar deze zal in de loop van de tijd worden uitgebreid. Hieronder een slideshow van de foto’s die nu verkrijgbaar zijn, verdeeld over vijf galleries: Flowers, Scotland, Italy – Tuscany, Animals en Wales.

Art Prints

De kracht van een foto

Hoe een bijschrift een beeld kan helpen vormen dat de waarheid vertroebelt

Het is nu zeventig jaar na de bevrijding. Gelukkig is er veel indrukwekkend beeldmateriaal overgebleven dat een beeld schetst van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Beelden zijn belangrijk voor de geschiedschrijving omdat zij het geschreven woord kracht bijzetten – en soms zeggen beelden alleen al genoeg. Soms ook lijken beelden iets te suggereren wat in werkelijkheid niet op die manier of op dat moment zo heeft plaatsgevonden. Dit is ook het geval met een wereldberoemde foto van een echtpaar dat dertien onderduikers de oorlog heeft doorgesleept.

Hier het verhaal van die foto en het verhaal achter de mensen op die foto.

 ♣

Bijgaand stuk probeert recht te doen aan de nagedachtenis van mw Elisabeth van Eekeres-Jünge, wereldberoemd (maar toch onbekend) dankzij een – in scène gezette – foto, die de afgelopen zeventig jaar in talloze artikelen, boeken, documentaires en websites is opgenomen, waarbij zij ten onrechte wordt beschreven als onderduiker. Zij verborg, met haar eveneens afgebeelde echtgenoot, dertien mensen in de kelder van hun woning aan de Nes in Amsterdam.
De foto, deel uitmakend van een hele serie, is gemaakt op 7 mei 1945, op een steenworp afstand van de Dam, waar die dag ‘de schietpartij’ plaats had.
‘Tante Ella’ was Rijksduitse. Mijn ouders hebben haar – na de oorlog – goed gekend. Ze was uitzonderlijk.

 

‘TANTE ELLA’ – ONDERDUIK IN DE NES
7 mei aanstaande is het zeventig jaar geleden dat één van de meest iconische foto’s over de onderduik in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd gemaakt. ‘Over’, en niet ‘van’, want het betrof – niet ongebruikelijk – een in scène gezette afbeelding. Het onderschrift waarmee de foto de wereld over ging, “Joodse onderduikers”, was incorrect; de impact van de opname was groot. Het betrof een foto van degenen die jarenlang in de kelder van hun woning mensen verborgen hadden gehouden, maar het plaatje was zo pakkend dat dit detail verloren ging. Wanneer iets eenmaal van een etiket is voorzien, moet wel heel hard worden gekrabd om dit te verwijderen.

Op maandag 7 mei 1945, bereikte begin van de middag een verkenningsvoertuig van de Britse 49th Infantry (‘the Polar Bears’) de Dam, waar zich duizenden mensen bevonden die hun bevrijders wilden begroeten. De verkenners reden terug naar de rand van de stad. Later die middag vielen twintig doden en meer dan honderd gewonden onder de op de Dam verzamelde burgers, bij een schietpartij ten gevolge van een ‘misverstand’ tussen de – ongeoorloofd bewapende – Binnenlandse Strijdkrachten en – nog niet ontwapende – leden van de Kriegsmarine. Pas op 8 mei reden de Canadezen het hart van de stad binnen, om de volgende dag te worden gehuldigd.
Net achter de Dam bevindt zich de Nes, eigenlijk een brede steeg, met een kleurrijke geschiedenis. Kloosters, rederijkerskamers, theaters, bordelen, pak-, veiling- en koffiehuizen hebben door de eeuwen heen het karakter van de straat in hartje Amsterdam bepaald. Negotie, cultuur en uitgaansleven wisselden elkaar af. De chaotische vooroorlogse tabaksveiling in een van de panden werd wel ‘de hel van Frascati’ genoemd. Als ‘culturele hoofdstraat van Amsterdam’ is de Nes nu nog steeds de locatie van theaters als Frascati, (voorheen) De Engelenbak en De Brakke Grond.

Cas Oorthuys (1908-1975), fotograaf en verzetsstrijder, lid van ‘De Ondergedoken Camera’, maakte op diezelfde 7 mei 1945 van de schietpartij op de Dam, foto’s van een ouder echtpaar dat poseerde in de kelder van het adres Nes 118, jarenlang schuilplaats van dertien joden. Eén van deze opnames toont een kalende besnorde man met bril en pijp, lezend, zittend op een klapstoel. Hij is gekleed in een donker pak en draagt een stropdas. Hij ziet er gedistingeerd en cool uit, in weerwil van de rommelige omgeving: kale bakstenen muren, buizen en balken omwonden met isolatiemateriaal, kartonnen en metalen dozen, op een plank glazen potten en sigarenkistjes, hier enkele dekens, daar een kussen. Als decoratie aan de muur een sierbord en twee schilderijtjes; een landschap en een heiligenprent? Een vrouw gekleed in een donkere jurk en een wollen vest leunt, geknield, over een metalen geldkist en twee Victoria biscuit blikken, en lijkt te demonstreren hoe een primitieve kachel werkt.
De foto werd het embleem van de Nederlandse onderduiker. In Pressers Ondergang luidt het bijschrift: “Onderduikers in een geïmproviseerd kelderverblijf”. Talloze publicaties, van Loe de Jong tot Henri van der Zee, foto- en gedenkboeken wereldwijd, The Holocaust Chronicle website, televisiedocumentaires, de permanente expositie in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, alle plachten te vermelden dat de foto “(joodse) onderduikers” toont. Inmiddels heeft Oorthuys’ foto, met de rest van zijn omvangrijke archief opgenomen in de collectie van het Nederlands Fotomuseum, een toelichting gekregen die weliswaar geen feitelijke onjuistheden bevat maar evenmin recht doet aan de geschiedenis erachter: “Echtpaar Coen en Ella van Eekeres-Jünge zitten in een kelder onder tabaksfirma Entcomayer, die dienst deed als schuilplaats voor onderduikers, Nes 118, Amsterdam (1945)”.
Dat zij niet de onderduikers waren maar degenen die onderdak hadden geboden, kreeg ik thuis als kind enkele malen per jaar te horen, wanneer de foto weer eens werd gebruikt in de krant of op de televisie. De onderduikers zelf hadden, onmiddellijk na de bevrijding, onder geen beding op de foto gewild. Bij dezelfde gelegenheid maakte Oorthuys veel meer foto’s; ook een nicht, tante Mientje, komt hierop voor.

tanteElla

Midden jaren negentig schreef mijn moeder, naar aanleiding van een oproep in Vrij Nederland, aan Flip Bool, destijds directeur van het Nederlands Fotoarchief en werkend aan De illegale camera 1940-1945. Nederlandse fotografie tijdens de Duitse bezetting. Haar uitleg van wat de foto werkelijk toonde, werd vermeld in een voetnoot in het boek. In 2006 had in De Volkskrant weer een rondje plaatsing en rectificatie plaats; en mijn zus correspondeerde in 2011 met het tijdschrift Quest over het onjuiste bijschrift waarvan het de foto had voorzien.
Nog bij de 4 en 5 mei herdenking in Amsterdam in 2013 werd aangekondigd – een vergissing, misschien veroorzaakt doordat een onderduikster dezelfde voornaam droeg – dat zou worden voorgelezen uit het dagboek van onderduikers Coen en Ella Eekeres-Junge (sic): “Aan het verhaal achter deze onderduik is nog nooit aandacht besteed.” Inderdaad. Een klein stukje van het verhaal ken ik uit de mondelinge overlevering.

 

Tante Ella

In ons gezin behoorde tante Ella tot het cultureel erfgoed. De eerste keer dat ik een foto van haar zag, was op een bidprentje, nadat ze midden jaren zestig, in de tachtig, was overleden. Een mollige vrouw met dikke witte krullen.
Tante Ella was mijn vaders hospita van 1948 tot 1957. Ze woonde met haar echtgenoot oom Coen aan de Nes, op nummer 118, vanwaar ze de kachels in meerdere bedrijfspanden verzorgde. (En mijn toekomstige moeder wees op de belangstelling van de jongeman die bij haar in het souterrain woonde. Mijn ouders zijn nu bijna vijfenzestig jaar samen.)

Elisabeth Jünge, afkomstig uit Radevormwald in het Bergische Land, was naar Nederland gekomen om voor weduwnaar Coen van Eekeres en zijn kinderen te zorgen. Ze waren getrouwd – de kinderen waren inmiddels volwassen- na druk van de pastoor van het kerkje in de Kalverstraat dat ook toen al uitnodigde tot een bezoek met de tekst Een Kwartier voor God. “Ze is nu al zo lang je huishoudster,” zei de priester, die ook wel wist hoe het zat, tegen Coen, “nu moeten jullie maar eens trouwen.” Dezelfde pastoor vond in 1948 voor mijn vader een hospita in Ella. Ze was conciërge van het advocatenkantoor Giltay Veth & Groenewegen aan het Rokin, waar mijn moeder in 1949 ging werken. Samen met Coen zorgde ze ook voor het gebouw van de tabaksfirma Entcomayer aan de Nes 118.
Het echtpaar Van Eekeres – Jünge woonde boven Entcomayer. Beneden waren grote monsterzalen om de tabak uit te stallen en daaronder weer een kelder die begin jaren veertig was ingericht als schuilplaats, waar uiteindelijk dertien mensen hebben verbleven. Coen was een beetje een scharrelaar, die overal een lolletje van leek te maken; deze kwaliteiten, en de bonnen die hij van het verzet ontving, hielpen de onderduikers te voeden, maar het was Ella die hen erdoorheen sleepte.
Na de bevrijding beschuldigden buren aan de overkant Ella ervan dat ze “Duitsers over de vloer had gehad” – alsof ze nazistische sympathieën had gekoesterd. Het ging om haar neef, die, aangemoedigd door zijn familie in Wilhelmshafen, wel eens langskwam. De eerste keer dat hij dit deed, was na donker. De onderduikers mochten ‘s avonds naar boven, om in de woonkamer op de eerste verdieping ‘te luchten’. Toen de bel ging, zag tante Ella via het spionnetje dat er een Duitse soldaat voor de deur stond. Ze deed alsof ze haar neef niet herkende, en hield hem aan de praat om de onderduikers gelegenheid te geven stilletjes naar hun schuilplaats terug te keren. Ook de terugkerende wens van één van haar ‘gasten’ ‘s avonds op straat te wandelen in de Nes, zorgde voor spannende momenten.
Mr Daniël Giltay Veth heeft na de oorlog de naturalisatie van mevrouw van Eekeres tot Nederlandse verzorgd. Mijn ouders namen haar in de jaren vijftig mee op reis, naar Italië en Frankrijk, waarvan ze genoot met een zekere roekeloosheid die leidde tot zonnebrand en vrolijkheid. Ze was eigenwijs, hield van lekker eten en een neutje, en kon ontzettend lachen met mijn oma. Ze stierf in het harnas: terwijl ze de kolenkit naar de kachel in een van haar huizen sleepte.
Vrouw, ‘Rijksduitse’, rooms-katholiek, conciërge, hospita. Mentsh. Ze werd begraven op Buitenveldert. Een boom in Israël, een lintje in Nederland, maar na tien jaar bleek haar graf te zijn geruimd.
In 2013 werd een tijdelijke plaquette aangebracht in de Nes, als monument voor het echtpaar Van Eekeres – Jünge, en voor alle families die onderduikers opvingen.
En meerdere malen per jaar wordt in onze familie door verschillende generaties met warmte over haar gesproken.

© Caroline Weijers
Den Haag, april/mei 2015

 

Overname van het artikel alleen in zijn geheel toegestaan. Gedeeltelijke of aangepaste overname na overleg.
De gehele serie van de in het artkel genoemde foto’s van Cas Oorthuys is terug te vinden op Geheugen van Nederland

5 handige fotografie-apps voor smartphones

In de good old days waren er ook al hulpmiddelen voor fotografen om licht te meten, te bepalen waar de zon op of onder ging en hoe laat, of om uit te rekenen wat de beste sluitertjd was bij gebruik van een bepaald filter. Maar sinds we bijna allemaal een smartphone op zak hebben, zijn er slimme ontwikkelaars die veel van deze functionaliteiten hebben verpakt in apps, zodat je niet meer hoeft te zeulen met losse apparaten of boekwerken met de benodigde informatie. Sommige apps bieden maar één functie, terwijl andere eigenlijk heel uitgebreide programma’s zijn met ontzettend veel mogelijkheden.
Hier een overzicht van 5 nuttige apps voor fotografen die serieus met hun hobby bezig zijn. Er kan overlap zitten in de functionaliteit van de verschillende apps. Voor deze 5 apps moet betaald worden, maar er zijn wel degelijk ook enkele gratis fotografie-apps, die met enig zoeken op internet of direct in de AppStore of Google Play store zijn te vinden. Voor de een zal ook een bepaalde app prettiger in het gebruik blijken dan een andere. Een kwestie van goed de beschikbare info vooraf lezen of al doende ontdekken welke app voor jou het handigst is.

1. Photopills

Een zeer complete alles-in-een app voor de iPhone. De app biedt, zoals vermeld staat in de AppStore, de volgende functies: Map-Centric Natural Light Planner – Photo Plannings Manager – Location Scouting – 10.500 Locations – Sun, Moon Finder – Shadows – Obstacles – Sun, Moon, Twilights, Magic Hours Info – Sun, Moon, Milky Way, Celestial Equator, Polaris, Circumpolar Stars 3D Augmented Reality (AR) Viewer – Sunrise, Sunset Calendar – Moon Calendar – Perigees, Apogees – Time Lapse, Star Trails, Spot Stars, Long Exposure Calculators – Direct, Inverse Advanced Depth of Field Calculator- DoF, Hyperfocal Table – Direct, Inverse Field of View, Subject Distance, Focal Length Match Calculators – DoF, FoV 3D AR Viewers – Complete User Guide – and Much More…
Photopills
Als je deze app onder de knie hebt, heb je als fotograaf eigenlijk geen andere meer nodig. Via de planner kun je elke locatie ter wereld opgeven (aantikken op een kaart) en voor die locatie ‘planningen’ maken voor bijvoorbeeld zonsopkomst en zonsondergang, of hetzelfde voor de maan en de positie van sterren aan de hemel. Maar deze app doet echter veel meer dan alleen wat tijden en posities geven. Via de functie Augmented Reality kun je ook echt zien wat er op de gekozen locatie en daaromheen gebeurt. Je ziet de baan die de maan en de zon maken, waar en wanneer de gouden uren zijn enz. Als je je dus op een prachtige locatie bevindt, maar niet precies weet hoe laat en waar de zon ondergaat, hoef je het maar aan deze app te vragen. Of andersom, je bent nog thuis en wilt weten wanneer de zon ondergaat op een bepaalde locatie, zodat je er op tijd kunt zijn. Wat deze app ten opzichte van andere met name bijzonder maakt is dat het ook echt de juiste gegevens biedt voor een bepaalde locatie. D.w.z. hij houdt rekening met waar je je precies bevindt, dus ook op welke hoogte en welke obstakels er eventueel in de baan van de ondergaande zon liggen (denk daarbij aan bergen). Het zou toch zonde zijn als je wacht op een mooie zonsondergang maar er zit ‘iets’ tussen de zon en je lens want je niet op de foto wilt.
Verder kunnen er met de app tientallen berekeningen worden gemaakt, o.a. voor scherptediepte (depth of field), beeldhoek (angle of view) en dat allemaal voor je eigen camera of lens (tientallen merken en lenzen zijn in de app te kiezen). Ook kun je berekeningen maken voor de belichting (exposure), wat is het effect als je de sluitertijd aanpast, de ISO wijzigt of een ND-filter voor je lens plaatst. Ook is is een hyperfocal table opgenomen, zodat je weet op welke afstand er scherpte is bij een gekozen ‘focale lengte’ (brandpuntsafstand) en diafragma. Met de resultaten kun je de beste instellingen op je camera kiezen. Ook kun je berekeningen maken voor een timelapse, wat bijvoorbeeld de interval moet zijn bij een door jou gekozen lengte van een filmpje en hoeveel beelden (frames) je dan nodig hebt.
Een leuke extra functie is dat je je eigen kaarten en al je berekeningen kunt delen met anderen, via Facebook, Twitter, e-mail of gewoon als een afbeelding.
Het gebruik van Photopills is niet eenvoudig, maar op de website van de ontwikkelaar zijn een Engelstalige handleiding en diverse tutorials te vinden.
De apps is vergeleken met andere app misschien niet goedkoop, maar feitelijk koop je hiermee meerdere apps in een, omdat er zo ontzettend veel functionaliteiten in zitten. Zonder meer een aanrader dus.
Platform: iOS 5.1.1. of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch
Website ontwikkelaarhttp://www.photopills.com/
Manual online: Ja
Kosten: € 8,99

2. The Photographer’s Ephemeris (TPE)

Voordat Photopills ten tonele verscheen was TPE eigenlijk dé app die je als fotograaf moest hebben. Er zit dan ook enige overlap in de functionaliteit van de twee apps. Ook met TPE kun je je shoots plannen en de juiste plek of het juiste moment voor je landschapsfoto’s bepalen. De app beperkt zich in tegenstelling tot Photopills tot de posities en banen van de zon en de maan – vandaar ook de naam Ephemeris – en heeft geen andere functies zoals calculators.
TPE
Ook deze app is niet gemakkelijk om onder de knie te krijgen, maar er is een uitgebreide ingebouwde helpfunctie.
De app vergt wel aardig wat van de batterij terwijl het gebruikmaakt van de GPS-functie en het kompas in je telefoon. Handig is dat alle functies vanaf één pagina zijn te bevinden. Knoppen voor alle functies zijn zichtbaar op de pagina met de gekozen kaart en locatie. Na het kiezen van een locatie zijn ook de lijnen die de banen aangeven van zon en maan direct zichtbaar.
Een mooie functie is dat de app de mogelijkheid biedt om zelf de hoogte van obstakels om je heen, zoals bergen, aan te geven zodat de app kan melden of je vanaf jouw locatie achter de bergen de zon nog wel kunt zien. Groot probleem is natuurlijk dat je zelf de hoote moet schatten van de bergen en dat is zowaar niet eenvoudig. En ook met de app kun je een willekeurige locatie ingeven en vragen wanneer de zon precies op dat punt ondergaat of opkomt.
Platform: iOS  5.1 of hoger en Android 2.3.3 of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch en Android-apparaten
Website ontwikkelaarhttp://photoephemeris.com/
Manual online: Ja
Kosten: iPhone en iPad € 7,99 of Android € 3,74

3. Long Exposure Calculators (of LExp)

LExp is een eenvoudige app met zeer nuttige functionalitiet. Zoals de naam als zegt helpt het bij allerlei berekeningen voor long exposures, lange belichtingen. Het geeft vaste tabellen en functies voor berekeningen voor aanpassing van de belichting bij het gebruik van ND filters, of van stromend water, vuurwerk, maanlicht, sterren en star trails.
iOS 6 GUI PSD (iPhone 5)
Platform: iOS  5.0
Media: iPhone, iPad, iPod Touch
Manual online: Beperkte info
Kosten: iPhone en iPad € 3,59

4. Photo Caddy 

De app PhotoCaddy zit boordevol fotografietips. Het geeft tips en tricks voor hoe je je camera kunt instellen bij specifieke situaties. De categorieën zijn: Outdoor, People, Cities, Landscapes en Miscellaneous. Binnen deze hoofdcategerieëm vind je nog een heleboel subcategoerieën. Denk bij outdoor aan kastelen, vuurwerk, planten, dieren, sterren. Onder Landscapes vind je o.a. tips voor zee, strand, bergen en panorama’s.
PhotoCaddy
Daarnaast zijn de tips van de ontwikkelaars aangevuld met meer dan 500 tips van gebruikers. Sommige zeer nuttig, andere open deuren, maar het initiatief is goed.
Onder de tab Essentials vind je korte uitleg bij bepaalde begrippen, zoals diafragma, ISO, flitsgebruik, filters, etc. Sinds kort is van dezelfde ontwikkelaar ook de app Photo Academy verkijgbaar, Eigenlijk hetzelfde recept maar dan veel uitgebreider, met ook voorbeelden van foto’s en met welke instellingen ze zijn genomen
Platform: iOS  5.1.1 of hoger en Android 1.6 of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch en Android-apparaten
Manual online: Nee
Kosten: iPhone en iPad € 3,59 of Android €2,99

5. Simple Dof

Met Simple Dof kun je de beste scherptediepte bepalen voor je shoot. Je kunt de focus berekenen voor korte en lange afstand en de hyperfocale afstand bepalen voor jouw camera en lens om een maximale scherptediepte te krijgen. Om te beginnen moet je het model van je eigen camera opzoeken in een lijst en dan kun je via het hoofdscherm de scherptediepte gaan bepalen door een aantal waarden in tegeven, zoals de brandpuntsafstand van je lens en het diafragma. Het voordeel van deze app is dat hij erg visueel ingesteld is en je gelijk doorhebt hoe scherptediepte werkt.
simple dof
Platform: iOS  5.0 of hoger
Media: iPhone, iPad, iPod Touch
Website ontwikkelaarhttp://www.montanamedia.nl/nl/
Manual online: Zeer beperkte info
Kosten: iPhone en iPad € 1,79

 

Andere fotografie-apps die de moeite van het proberen waard zijn.
LongTime Exposure Calculatorhttp://muc365.wordpress.com/longtime-exposure/ (Apple)
f/8 DoF Calculatorhttp://www.bitwerkz.ch/f8.html (Apple)
Pocket Light Meterhttp://www.pocketlightmeter.com/ (Apple)
DOF Masterhttp://www.dofmaster.com/iphone.html) (Apple en Android)
LightTrachttp://www.lighttracapp.com/ (Apple en Android)
iDofCalchttp://avs-soft.ru/idofcalc/ (Apple

Dolfilms – een nieuwe website over stockfotografie

Dit is het eerste blogbericht van Dolfilms.eu, een website gewijd aan stockfotografie en stockfootage. De website bevat specifieke informatie over deze twee onderwerpen, aangevuld met algemene informatie over fotografie en videofilmen. Ook besteden we aandacht aan fotograferen en filmen op reis en onze favoriete plekken en landen.
De informatie op de webpagina’s blijft bestaan als naslag. In komende blogberichten zullen we dieper ingaan op bepaalde aspecten van stockfotografie/videografie en wat daar allemaal bij komt kijken.
Voorlopig is het geven van commentaar op de berichten niet mogelijke, dit zal vermoedelijk in de toekomst worden aangepast zodat er ook kan worden gereageerd en informatie worden uitgewisseld.
Veel plezier met Dolfilm.eu. Kom geregeld terug voor nieuwe informatie, en tips en tricks.