Digitale fotocamera

023_TopPage

 

De juiste digitale fotocamera kiezen

Als u op zoekt ben naar een nieuwe camera omdat u uw hobby toch wel erg serieus gaat nemen en eventueel uw foto’s wilt gaan aanbieden op stock sites, dan is de beste keus een digitale spiegelreflexcamera. Die zijn in vele soorten en maten verkijgbaar, uiteraard allemaal met een bijpassend prijskaartje. Het is zaak om uw artistieke wensen en de mogelijkheden van de camera op elkaar aan te laten sluiten.

De beste resultaten behaalt u uiteraard met een camera die wat meer in zijn mars heeft. Hoewel u met een compactcamera ook uitstekende plaatjes kunt schieten – een mooie foto wordt immers niet alleen bepaald door de kwaliteit van de camera, maar zeker voor een even groot deel door de kwaliteit van de fotograaf – zult u een grotere veelzijdigheid aan de dag kunnen leggen met een camera uit het wat duurdere segment. De beste keuze is dan een digitale spiegelreflexcamera.

Sinds de opkomst van de Micro Four Thirds camera’s, met als grote initiators de bekende merken Olympus en Panasonic, is er een compact type camera beschikbaar gekomen dat dezelfde kwaliteit kan leveren als veel instapmodellen digitale spiegelreflexcamera’s. Vanwege hun lichte gewicht en handzaamheid zijn dergelijke camera’s zeker het overwegen waard als u veel op reis, met name in steden, fotografeert.

 

Checklist voor de aanschaf van een digitale fotocamera

Een aantal aspecten waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe digitale spiegelereflex camera (DSLR), of eventueel een Micro Four Thirds (MFT) camera zijn de volgende:

Wat is het doel waarvoor u de camera gaat gebruiken. Fotografeert u veel landschappen of misschien portretten of nieuwsfoto’s. Wat voor type fotograaf u bent, kan van invloed zijn op de camerakeuze. Lees u goed in en vraag advies bij een vakhandel.

Wilt u zelf veel instellingen kunnen doen, of hebt u meer behoefte aan een camera die voor u denkt? Een DSLR biedt vanzelfsprekend meer mogelijkheden, maar is lastiger te bedienen dan een compactcamera. U hebt wel enige fotografiekennis nodig. Een goed alternatief kan een Micro Four Thirds camera zijn, die een eenvoudige bediening heeft, maar foto’s levert die kwalitatief vergelijkbaar zijn met DSLR’s. Let in ieder geval op dingen als sluitertijdvoorkeuze, diafragmavoorkeuze, ISO-waarde. Deze zijn allemaal bepalend voor het maken van geslaagde foto’s onder verschillende omstandigheden, zoals veel of weinig omgevingslicht.

Bruikbaarheid bestaande accessoires. Als u nog lenzen van een oude (analoge) camera hebt, is het soms mogelijk dat u de oude lenzen nog kunt gebruiken op uw nieuwe digitale camera. Slechts zelden kunt u dezelfde lenzen blijven gebruiken als u overstapt naar een ander merk.

 

 

Accessoires. Bent u van plan om in de toekomst accesoires bij uw camera aan te schaffen zoals objectieven en filters, kijk dan bij aanschaf van de camera al wat de mogelijkheden zijn en of deze voldoen aan uw wensen.

Het aantal megaxpixels en de CCD (Charge Coupled Device). Hier is al zeer veel over geschreven, maar laat u zich in ieder geval niet verleiden door een verkoper die zegt dat u voor kwaliteitsfoto’s per se de camera met de meeste megapixels moet kopen. Dat is een fabeltje. Kwaliteit zit hem niet in de pixels, maar in andere aspecten van zowel de camera als de fotograaf. Meer pixels betekent wel dat u eventueel grotere afdrukken van uw foto’s kunt maken. Met een camera van slechts 6 miljoen pixels kunt u al een afdruk maken van maar liefst 36 x 27 cm. Wat veel belangrijker is, is de kwaliteit en het formaat van de beeldsensor. Simpel gezegd bestaat de CCD (beeldsensor) uit lichtgevoelige cellen en deze bepalen mede het aantal pixels. De sensor kan een bepaald aantal pixels in zowel de breedte als de hoogte vastleggen. Een camera van 18 megapixels produceert 18.000.000 pixels en deze zijn verdeeld over 6000 pixels in de breedte en 3000 in de hoogte (vermenigvuldigd samen 18 miljoen). Elke fabrikant heeft zijn eigen type CCD ontwikkeld en over de kwaliteit is eigenlijk slechts een oordeel te vellen door foto’s met de camera te maken en deze te beoordelen. Hiervoor kunt u uiteraard ook vele websites met beoordelingen raadplegen. De nadelen van foto’s maken met (te) veel pixels zijn onder andere dat uw geheugenkaart sneller vol raakt, uw toestel trager werkt en de foto’s niet snel inlezen in uw computer.

‘Snelheid’ van de camera. Maakt u veel sportfoto’s dan zult u een camera nodig hebben die snel kan reageren, zowel wat betreft opstarten, scherpstellen als het opslaan van de foto’s. Ook als u onderweg veel foto’s maakt is het prettig als de camera snel gebuiksklaar is.

Gebruiksgemak. Dit is natuurlijk een zeer persoonlijk aspect, maar probeer voor aanschaf van uw camera te bepalen waar u waarde aan hecht. Zitten de bedieningsknopjes bijvoorbeeld op een voor u handige plek, is de bediening van de menu’s intuïtief, kunt u snel de belangrijkste instellingen doen of moet u te veel zoeken.

Objectieven. Is het meegeleverde objectief van goede kwaliteit. Vaak is dit van hetzelfde merk als de camera, maar soms wordt de camera geleverd met een objectief van een ander merk. Doe vooraf wat onderzoek naar de verschillende fabrikanten van objectieven.

Geheugen: wat voor soort geheugenkaarten worden in de camera gebruikt? Er zijn verschillende soorten geheugenkaarten in omloop, waarbij elk merk fotocamera zo zijn eigen voorkeuren heeft. Sommige toestellen kunnen zelfs meerdere soorten kaarten aan. De bekendste geheugenmedia zijn Secure Digital (SD)-kaart, MultiMedia Card (MMC), CompactFlash, Memory Stick, xD-kaart en Microdrive. Het soort geheugen is uiteraard niet allesbepalend bij de aanschaf van een camera (het is natuurlijk prettig als de nieuwe camera werkt met kaarten die u wellicht al heeft), maar houdt er wel rekening mee dat er verschillen in snelheid zijn tussen kaarten van verschillende merken. Het is aan te raden om geen kaarten van een onbekend merk te kopen omdat deze doorgaans eerder beschadigd raken en een lagere snelheid bieden.

 

Fotocamera’s vergelijken

Om een goede vergelijking van diverse producten te maken, kunt u het best gebruikmaken van gerenommeerde vergelijkingssites als dpreviev, digital camera review, cameralabs of het Nederlandstalige Let’s Go Digital

Ook bij Kieskeurig kunt u veel informatie vinden. Deze site biedt niet alleen prijsvergelijkingen, ook advies en de meningen en ervaringen van andere consumenten.