Digitale fotobewerking

055_TopPage

 

Digitale fotobewerking: mogelijkheden en software

Dankzij moderne software kunt u tegenwoordig in een handomdraai uw digitale foto’s ordenen en bewerken. Overal het algemeen bieden de betaalde pakketten meer mogelijkheden, maar er is ook een aantal zeer goede freeware- en shareprogramma’s verkrijgbaar.

Het rijtje van de bekendste niet-gratis software omvat pakketten als: Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Corel PaintShop Pro, Magix en de uitgeklede versie van Photoshop, Adobe Photoshop Elements. Voor de Mac is er onder andere het programma Aperture. Freewareprogramma’s die de moeite waard zijn, zijn Picasa, Irfanview en Gimp. De laatste tijd komen er ook steeds meer websites die de mogelijkheid bieden om online foto’s te bewerken, zoals Photoshop.com, Pixlr.com en Fotoflexer.com

Keuze softwarepakket voor fotobewerking

Bij de aanschaf van een softwarepakket kunt u op een aantal dingen letten, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt. Afgezien van het feitelijk bewerken (in dagelijks taalgebruik ook wel ‘fotoshoppen’ genoemd) van uw foto’s bieden veel pakketten ook de mogelijkheid om uw foto’s te ordenen, af te drukken, te delen met anderen via het web of om te toveren in een prachtige diashow met effecten. Als ook deze laatste functies voor u van belang zijn, zoek dan een alles-in-één pakket. Vindt u het niet erg om gebruik te maken van verschillende programma’s voor bewerken, ordenen en delen met anderen, dan kunt u per categorie een pakket kiezen. Het programma dat op alle punten goed scoort  Adobe Photoshop Elements. Dit programma is niet erg moeilijk om te leren en biedt dus veel mogelijkheden, bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde.

 


Bent u nu helemaal tevreden over de bewerking van een voor u bijzondere foto, dan kunt u natuurlijk altijd overwegen om deze foto op canvas te laten drukken, zodat u hem thuis aan de muur kunt hangen.

Cursus fotograferen en digitale fotobewerking

Als u meer wilt weten over het op uw computer bewerken van foto’s dan kunt u overwegen een cursus te volgen voor het softwarepakket waarvoor u heeft gekozen. Ook online is er veel (gratis) cursusmateriaal te vinden. Bent u de Engelse taal machtig dan zijn er op internet ook veel zogenaamde tutorials te vinden. Een zoekopdracht in Google met de termen ‘photo editing tutorial’ helpt u verder.