Foto accessoires

008_TopPage

 

Accessoires en toebehoren voor digitale camera’s

Als u uw hobby van fotograferen wat serieuzer gaat nemen en uw werkwijze wilt professionaliseren, zijn bepaalde foto accessoires onontbeerlijk. In de praktijk zult u al gauw merken dat de aanschaf van een of meerdere van de volgende accessoires de kwaliteit van uw foto’s en het plezier waarmee u fotografeert zal kunnen verhogen:

 

  • Flitsers
  • Filters
  • Zonnekap
  • Statief
  • Fototas
  • Objectieven: tele- of groothoeklens
  • Extra geheugenkaarten
  • Extra accu

 

Flitser De ingebouwde flitser op uw camera volstaat doorgaans alleen als u objecten fotografeert die op niet verder dan twee tot drie meter afstand staan. Een losse flitser die u op de camera plaatst geeft u veel meer mogelijkheden. Voor uw digitale spiegelreflexcamera kunt u kiezen uit een compactflitser (gemonteerd op de camera en eventueel met een kantelbare flitskop), een ringflitser (ook wel macroflitser genoemd en speciaal bedoeld voor macrofotografie) en een staaflitser (via een beugel gemonteerd naast de camera en voor professionaal gebruik).

Veel merken camera’s hebben speciaal op hun eigen camera’s afgestelde flitsers. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat camera en flitser goed samenwerken. Bekende niet cameragebonden merken zijn onder andere Sigma en Metz, verkrijgbaar bij de betere fotozaak. Deze ondersteunen over het algemeen ook alle functies van uw camera.

Tip: U hoeft een flits niet alleen bij weinig licht in te schakelen, u kunt hem ook overdag gebruiken om harde schaduwen door veel zonlicht te verzachten, of als invulflits om een onderwerp beter uit te lichten bij tegenlicht.

Het voordeel van een flitser met een kantelbare kop is dat u indirect kunt flitsen, bijvoorbeeld via het plafond. De flits wordt dan niet rechtstreeks op het onderwerp gericht waardoor een zachtere verlichting wordt gecreëerd. Eventueel kunt u een zogenaamde difussor, een kapje, op de flitskop plaatsen om het licht van de flits te spreiden.

Wees over het algemeen terughoudend met het gebruik van een flitser. Digitale camera’s kunnen ook onder mindere lichtomstandigheden nog goede foto’s maken en u behoudt daarmee de sfeer die door flitslicht vaak wordt doodgeslagen.

Filters De mogelijkheden van de huidige digitale camera’s hebben ervoor gezorgd dat veel kleurcorrectiefilters vrijwel overbodig zijn geworden, tenzij u een zeer professionale fotograaf bent die bepaalde effecten voor ogen heeft. Drie typen filters blijven echter zeer nuttig: het UV-filter, het polarisatiefilter en het neutraal grijsfilter (ook wel ND-filter). Het UV-filter gaat de blauwzweem tegen die in buitenfotografie, met name aan zee en in de bergen waar de lucht nog schoon is, vaak voorkomt. Dit filter wordt ook vaak permanent gebruikt om het objectief te beschermen tegen krassen. Met een polarisatiefilter haalt u de schittering weg uit reflecties van water en glas en geeft u opnamen van de lucht een donkerder tint. Bij dit laatste wordt het beste effect behaald als u opnamen maakt waarbij de zon links of rechts van u staat. Kies voor een circulair polarisatiefilter als uw camera autofocus heeft (elke moderne camera dus). Een ND-filter zorgt ervoor dat er licht wordt weggenomen en het beeld dus donkerder wordt. Hierdoor kunnen opnames worden gemaakt met een groter diafragma of een langere sluitertijd. Het ND-filter is er in twee soorten: een normaal ND-filter en een zogenaamd grijsverloopfilter dat aan de bovenkant donkerder is dan aan de onderkant. De ND-filters zijn er in diverse sterkten, ook wel optische dichtheid genoemd. Hoe donkerder, hoe groter het effect op de diafragma-instelling.

 

 

Zonnekap Een zonnekap beschermt tegen zijdelings invallend zonlicht, en hij beschermt uw objectief tegen beschadigingen. Het gebruik van een zonnekap hoeft niet beperkt te blijven voor momenten als de zon schijnt. U kunt hem eventueel als vervanging van een UV-filter gebruiken. Er zijn diverse soorten zonnekappen: ronde (bij voorkeur niet gebruiken op een groothoeklens), tulpvormige (met name voor groothoek- en telelenzen) en rubberen (makkelijk inklapbaar).

Statief Door uw camera op een statief te plaatsen voorkomt u dat trillingen zichtbaar worden en kunt u dus een scherpere foto maken in beweeglijke situaties. Bij een korte sluitertijd zult u geen statief nodig hebben. Er zijn drie soorten statieven: ministatief, eenpoot (monopod) en een driepoot (tripod). Let er bij aanschaf niet alleen op of de poten stevig genoeg zijn en het gewicht van uw camera kunnen dragen, ook de koppen van het statief moeten degelijk zijn. Zo moet er geen beweging in het balhoofd zijn als u foto’s maakt. Als u uw statief mee op reis neemt, is een lichtgewicht statief van koolstofvezel de beste keus. Als u zich wilt oriënteren bij de aanschaf van een statief kunt u bij diverse winkels op internet een kijkje nemen.

Fototas Fototassen zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Kies een tas die een verstelbare indeling heeft die u prettig vindt en waarin ook eventuele accessoires makkelijk opgeborgen kunnen worden. De body en de objectieven moeten stevig en beschermd in de tas kunnen worden opgeborgen, maar u hebt ook kleinere vakjes nodig voor bijvoorbeeld filters, een flitser, een extra accu enzovoort. Verder is het draagcomfort natuurlijk belangrijk. Let op brede gepolsterde en verstelbare draagbanden. U kunt als u veel reist overwegen twee tassen te kopen, een voor als u onderweg bent met al uw spullen en een voor op locatie met alleen de camera en accessoires die u op dat moment nodig hebt. De tas moet uw camera beschermen tegen stof, regen en warmte. Let op het gebruikte materiaal aan zowel de binnen- als buitenzijde. Vaak hebben fototassen tegenwoordig een ingebouwd regenkapje, zodat u de inhoud snel kunt beschermen bij een opkomende bui. Er zijn ook speciale rugtassen te koop waarin u uw waardevolle camera en accessoires op een prettige manier bij u kunt dragen; met name tijdens wandelingen als u wat meer bewegingsvrijheid nodig hebt is dit aan te bevelen.

 

Objectieven Als het objectief dat met uw camera is meegeleverd te beperkt is, kunt u de aanschaf van een tele- en of groothoeklens overwegen. Een telelens is een handige accessoire bij natuur- en sportfotografie. U moet hem echter niet gebuiken omdat het dan zo makkelijk is een object van grote afstand te fotograferen. U krijgt een betere foto als u naar het object toeloopt en dan met uw normale lens de foto maakt. Het effect van een telelens is dat als het ware de elementen in de foto op elkaar worden gedrukt. Een telelens heeft een geringe lichtsterkte en zorgt dikwijls voor vervorming van het beeld. Overweeg goed de voor- en nadelen voordat u een dergelijke lens aanschaft. Van een groothoeklens zult u mogelijk meer plezier hebben, met name bij landschapsfotografie. De lens biedt een zeer grote scherptediepte. U hoeft bij een groothoeklens niet per se zo veel mogelijk in uw foto te laten zien, vaak wordt een foto dramatischer als u met de groothoek een onderwerp benadrukt en prominent in beeld neemt en de rest van de scene laat vullen door de omgeving. Let erop dat alles in uw foto kleiner wordt en u dus beter zo dicht mogelijk bij uw onderwerp kunt staan, ook om te voorkomen dat u teveel van de omgeving buiten uw onderwerp, waarin niets gebeurt, in uw foto opneemt. Het nadeel van een groothoeklens is dat er door de bolling van de lens vervorming optreedt.

Extra’s: geheugenkaarten en accu’s . Deze zijn geheel afhankelijk van uw type camera. Geheugenkaarten hebben tegenwoordig standaard een behoorlijke capaciteit en deze neemt alleen nog maar toe. De laatste jaren zijn ook de prijzen aanzienlijk gedaald, dus is er geen belemmering om een of twee extra kaarten aan te schaffen. Als u meerdere kaarten van een kleinere capaciteit koopt, vermindert u het risico van verlies van al uw foto’s als de kaart overhoopt beschadigd of verloren raakt. Accu’s zijn over het algemeen vrij duur, maar het loont om een extra exemplaar aan te schaffen. Als u er een in gebruik hebt, laadt u de ander op; u zit dan nooit zonder. Er bestaan ook merkloze accu’s, maar wees daar wel voorzichtig mee, want de kwaliteit is vaak minder tot zeer veel minder dan een originele accu.

Overige foto accessoires die u nog kunt overwegen zijn onder andere een reinigingsset, een batterij-oplader, kabelontspanner en geheugenkaartlezer.

Om een goede vergelijking van diverse producten te maken, kunt u het best gebruikmaken van gerenommeerde vergelijkingssites op internet. Ook bij Kieskeurig kunt u accessories vergelijken op kenmerken, prestaties en prijs.